Ev sahipleri dikkat, cezası var! Bu ayın sonuna kadar ödenmesi zorunlu!

Ev sahipleri için kira gelir vergisi beyannamesinin verilmesi ve tahakkuk edecek verginin ilk taksitinin ödenmesi için kritik süreç başladı. Bu süre içerisinde işlemlerini yapmayan ev sahiplerine ceza verilecek.

Türkiye’de uygulanan vergilendirme sistemi ile kira geliri elde eden ev sahipleri bunun vergisini belirli koşullarda ödemekle mükellefler. Kira fiyatlarında aşırı artışların olduğu 2022 yılında elde edilen kira gelirleri için ev sahipleri gelir vergisi ödemesi yapacaklar. Kiracılardan yüksek kira alabilmek için her yolu deneyen ev sahipleri bu kazançlarının vergilendirilmesi için bazı işlemleri yapmak zorundalar. Bu işlemler yapılmazsa ev sahipleri para cezası ile karşılaşabilecekler.

KİRA GELİR VERGİSİ NEDİR?

Kira geliri elde eden ev sahiplerinden alınan vergi türü kira gelir vergisidir. Kira gelir vergisinin ne kadar olacağını tespit edebilmek için ev sahiplerinin beyanname vermeleri gerekiyor. 2022 yılında elde edilen kira gelirinin vergisi 2023 yılı içinde ödenmesi gerekiyor. Yıllık toplan ne kadar kira geliri elde edildiğine bakılarak ev sahiplerine ödemeleri gereken vergi tutarı bildiriliyor. Beyanname verilerek ne kadar vergi ödeneceği öğrenilebiliyor. Vergilendirme oranı ise kira gelirinin tutarına göre değişiyor.

9.500 TL İSTİSNA TUTAR UYGULAMASI YAPILACAK!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kira gelirleri için her yıl istisnai tutar açıklanıyor. Bu istisnai tutar kadar kira gelirinden vergi tahsilatı yapılmıyor. 2022 yılında uygulanan istisnai tutar 9.500 TL olarak belirlenmişti. 2022 yılında 9.500 TL’den fazla kira geliri olmayan ev sahiplerinin ne beyanname vermelerine ne de kira gelir vergisi ödemelerine gerek olmayacak. Kira gelir vergisi istisnası toplam kira gelirine uygulanıyor. 3 evi olan ve bu evlerden kira geliri olan ev sahipleri toplam kira gelirinin 9.500 TL’lik kısmı için vergi ödemesi yapmayacaklar.

VERGİ DAİRESİNE GİTMEDEN BEYANNAME VERİLEBİLİR

Kira gelir vergisi için ev sahipleri beyanname vermek işçin vergi dairelerine gitmelerine gerek olmayacak. Hazır Beyan Sistemi üzerinden vergi dairesine gitmeden internet üzerinden beyanname verilebilecek. Bu şekilde işlemlerini yapabilecek olan ev sahipleri kendilerine tahakkuk ettirilen kira gelir vergisi tutarını ödeyerek yükümlülükten kurtulabilecekler.

KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEMESİ NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAK?

2022 yılında elde edilen kira gelirinden tahakkuk ettirilecek olan vergi tutarı iki eşit taksit halinde ödenebilecek. Ev sahipleri ilk taksit ödemesini 31 Mart 2023’e kadar yapmak zorundalar. Bu ilk taksit içerisinde damga vergisi tutarı da yer alıyor. İkinci taksit için ise ödeme 31 Temmuz 2023tarihine kadar yapılacak. Ev sahipleri bu ödemeyi İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulamasından, anlaşmalı bankalar üzerinden ödeyebilecekler.

ÖDENMEZSE CEZASI NE KADAR?

Ev sahipleri kira gelir vergisi beyannamesi vermez veya beyanname verdikten sonra tahakkuk eden vergiyi ödemezlerse para cezası ile karşılaşıyorlar. Bu para cezası da elde edilen kira gelirinin yüzde 5’ine karşılık geliyor. Bu cezayı ödememek için ev sahiplerinin bu ayın sonuna kadar kira gelir vergisi ödemesi yapmaları gerekiyor.

Emlak Haberleri Haberleri