Ev Sahipleri Dikkat! Ek Vergi Ödeyebilirsiniz, Ağustos'ta Başlıyor!

2021 yılının yeni vergilerinden olan Değerli Konut Vergisi'nin ikinci taksit ödemesinin başlamasına kısa bir süre kaldı.

2021 yılında ev sahipleri yeni bir vergi ödemeye başladılar. Sahip oldukları evlerin değeri belirli bir miktarın üzerinde olan ev sahiplerinden Değerli Konut Vergisi (DKV) alınmaya başlandı. Mesken nitelikli lüks konutlar için ödenen bu verginin ilk ödemeleri 2021'in Şubat ayında ödenmeye başlandı.

Ağustos ayı itibariyle Değerli Konut Vergisi'nin ikinci taksiti ödenmeye başlayacak. Bu kapsamda değeri 5 milyon 227 bin liranın üzerinde vergi değeri olan evler için Değerli Konut Vergisi ödemesi yapılacak.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİNDEN KİMLER MUAF!

Rayiç değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşan tüm konutlar ,için değerli konut vergisi ödemesi yapılacak. Bu kapsama giren ev sayısının Türkiye genelinde 150 bin olduğu tahmin ediliyor. Ancak Değerli Konut Vergisi'nin de bir istisnası bulunuyor.

Değeri farketmeksizin tek konutu olanlar değerli konut vergisi ödemeyecekler. Birden fazla konutu olanlar da en düşük rayiç bedeli olan konut için vergi muafiyetinden yararlanabilecekler.

MÜTEAHHİTLERE DEĞERLİ KONUT VERGİSİ MUAFİYETİ

Değerli Konut Vergisi mevzuatı gereği bazı durumlarda müteahhitlere de vergi muafiyeti veriliyor. Henüz satışı veya devri yapılmayan konutlar için müteahhitlere değerli konut vergisi muafiyeti veriliyor. Ancak ilgili konutlar kiraya verilirse veya kullanılmaya başlanılırsa o zaman değerli konut vergisi muafiyeti ortadan kalkacak.

EV SATANLAR DİKKAT!

Değerli Konut Vergisi kapsamına giren konutların satılması durumunda ortaya çıkacak karmaşa için de mevzuatta çözüm bulundu. Buna görte bir evin Şubat ayında Değerli Konut Vergisi ilk taksiti ödendikten sonra satışı yapılırsa yeni ev sahibi ikinci taksitten sorumlu olmayacak.

Evin değerli konut vergisi ikinci taksitini satışını yapan ev sahibi ödemek zorunda. Vin yeni sahibinin değerli konut vergisi ödemeleri ise bir sonraki yıl başlayacak.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ ÖDEYECEKLERİ SAYISI ARTTI

Emlak vergisinin ödenmesi için belirlenen rayiç bedellerin 2022 ile 2025 yılları arası için takdir komisyonu toplandı. Bu komisyon konutların yeni rayiç bedellerini belirledi. Yapılan açıklamalara göre 5-10 kat artışın olduğu konutlar bulunuyor.

Emlak vergisinde esas alınan konut rayiç bedellerinin artması ile ödenecek olan değerli konut vergisinin miktarı arttı. Bunun yanında değer artışı ile değerli konut vergisi ödeyecek olan mükelleflerin de sayısında artma meydana geldi.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Değerli konut vergisi konutun bulunduğu yerdeki vergi dairesine ödenmektedir. Zamanında vergi ödemesini yapmayanlar, şartları uymamasına rağmen muafiyetten yararlananlar, muafiyetten yararlanma artlarının ortadan kalkmasını bildirmeyenlerden değerli konut vergisi hem cezalı hem de gecikme faizli alınacak.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Değerli konut vergisi hesaplamasında Emlak Vergisi Kanunu'nun 29. maddesine ghöre belirlenen emlak vergisine esas bina vergi değeri kullanılıyor. Bu rakamlara her yıl yeniden değerleme oranları ekleniyor. 2021 için belirlenen yeniden değerleme oranı yüzde 9,11 olarak açıklandı. Bu oranın yarısı olan yüzde 4,55 kulloanılarak hesaplama yapılıyor.

-Konut değeri 5 milyon 227 bin TL ile 7 milyon 841 bin TL arasında olanlar, 5 milyon 227 bin TL'yi aşan tutarın binde 3'ünü değerli konut vergisi olarak öderler
-Konut değeri 10 milyon 455 bin TL'ye kadar olanlar 7 milyon 841 bin TL'si için 7.842 ve fazlası için binde 6 değerli konut vergisi öderler
-Konut değeri 10 milyon 455 bin TL'den fazla olanlar bu tutara kadar olan kısım için 23.526 TL ve aşan kısım için binde 10 değerli konut vergisi öderler

Emlak Haberleri Haberleri