Ev Sahipleri Dikkat! İtiraz Etmeyen Fazla Para Ödeyecek

Emlak vergisi tespit komisyonu tarafından belirlenen yeni metrekare birim değeri rakamları ilan edildi. Emlak vergisine itiraz etmeyen yüksek vergi ödeyecek.

Evi, işyeri, arsası ve tarlası olan kişilerin her sene düzenli olarak ödedikleri vergiler arasında yer alan emlak vergisi rakamlarını belirleyen metrekare birim değeri rakamları toplanan Takdir Komisyonları tarafından belirlendi.

Önümüzdeki 4 sene boyunca kullanılacak olan rakamlar üzerinden evi, işyeri, arsası ve tarlası olan kişilerin ödeyecekleri emlak vergisi rakamlarını belirleyen oranlar olan rakamlar muhtarlıklar üzerinden askıya çıktı. Askıya çıkan rakamlar 31 Temmuz 2021 tarihine kadar itiraza açık olacak.

İTİRAZ ETMEYENLER YÜKSEK VERGİ ÖDEMEYİ KABUL EDECEK!

Söz konusu listeler her mahalle için sınırları dahilinde bulunan muhtarlıklara asıldı. Belediyelerin en önemli gelir kaynakları arasında yer alan emlak vergileri için önümüzdeki 4 sene boyunca kullanılacak temel rakamlar olacak. Toplanan takdir komisyonları tarafından belirlenen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri 2022 yılı, 2023 yılı, 2024 yılı ve 2025 yılı için kullanılacak.

Bu rakamların üzerine bir de her sene Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından o sene için ilan edilen yeniden değerleme oranı rakamı üzerinden zam yapılacak. Hesaplanan rakamlar üzerinden taşınmaz sahipleri konut, işyeri, arsa, tarla ve bahçeleri için isabet eden miktarda emlak vergisi ödemesi yapacaklar.

EMLAK VERGİSİNE İTİRAZ NASIL YAPILIR, TAKDİR KOMİSYONU İTİRAZI NEREDEN YAPILIR?

Emlak vergisi mükelleflerini yakından ilgilendiren takdir komisyonu kararları kapsamında itiraz süreci de başlamış oldu. Emlak vergisi takdir komisyonu kararları için muhtarlıklardan ilk olarak açıklanan rakamların öğrenilmesi gerekecek. Yeniden belirlenen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri için fahiş artışlar bulunuyorsa bu durumda vatandaş itiraz edecek.

Vatandaşlar fahiş zam yapıldıysa bu durumda söz konusu taşınmazın bağlı olduğu vergi mahkemesi üzerinden söz konusu rakama itiraz ederek dava açacaklar. Söz konusu dava için tek bir başvuru dahi yeterli olacak. Yani aynı cadde ve mahalle üzerinde yaşayan tek bir kişinin dahi bu rakama itiraz etmesi yeterli olacak.

Hatırlanacağı üzere bundan önceki takdir komisyonları tarafından açıklanan rakamlarda fahiş artışlar yapılmış, ardından açılan davalar ile pek çok bölgede yapılan zamlar geri çekilmiş ve rakamlar makul seviyelere düşürülmüştü.

Emlak Haberleri Haberleri