Ev sahibi olan vatandaşların bazı harcalamaları kira hasılatından düşmektedir. Bu harcamaların ne olduğu, uygulanan yönetmeliğin esasları ve bu konuda ev sahiplerinin bilmesi gereken tüm detayları haberimizde ele aldık.
Ağırlıklı olarak Emlak sektöründeki birçok bilinmeyen konuda doğru ve güvenilir haberleri internet sitemizdeki sayfamızdan siz değerli takipçilerimizle paylaştığımız için çok farklı sorularla karşılaşmaktayız. Bunlardan bir kısmı da kira geliri elde eden ev sahiplerinin yapmış oldukları bazı harcamaları kira hasılatından düşüp düşmeyecekleri konusunda tereddüte düşmüş oldukları anlaşılmış olup konuyla ilgili kendi görüşlerimizi ilgili vergi kanunlarına, tebliğlere ve verilen özelgelere dayanarak açıklamaya çalışalım.
KİRA GELİRİ BEYANNAMESİ
Öncelikle kira geliri elde eden ev sahiplerinin elde ettiği gelirin türü 193 sayılı Gelir vergisi kanununun 70-74 maddeleri arasında açıklanan Gayrimenkul sermaye iradı olduğunu belirtelim. En çok sorulan sorulardan bir kısmı oğluma, kardeşime, anneme, babama, büyükanneme veya büyükbabama boş olan dairemi ikametleri için tahsis ettim ve hiçbir bedel almıyorum zaten almakta yakışık almaz bunun için yıllık beyanname vermem gerekiyor mu? Gelir vergisi kanununun 73.maddesinde Emsal Kira Bedeli Esasının kimlere uygulanmayacağı açıklanmıştır.
Bu maddede usul ve füru olarak tabir edilen anne, baba, çocuk, torun, kardeş, büyükanne, büyükbaba gibi aile bireylerine ikametleri için 1 (bir) adet daire tahsis edilmesi sebebiyle yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmemektedir. Yani bu kişilere oturmaları için vereceğiniz eviniz için gelir vergisi ödemenize gerek yoktur. Ancak kayınvalidenize oturması için tahsis edeceğiniz daireniz varsa burda durum biraz farklı. Çünkü madde metni kayınvalideyi kapsamadığı için kira geliri almış gibi beyanname vermeniz gerekiyor.
Her ne kadar kayınvalidenizden kira almayı bırakın bunun düşünülmesi bile ne kadar ürkütücü olacağını bildiğiniz için kimsenin haberi olmadan Gelir idaresi Başkanlığı Ana sayfasından hazır beyan sistemine girerek ortalama bir kira geliri beyan edip çıkan vergiyi ödemenizde aile mutluluğunuz için fayda bulunmaktadır.
İKİ SEÇENEK BULUNMAKTADIR
Elde ettiğiniz kira gelirine karşılık giderlerle ilgili önünüzde iki yol bulunmaktadır. Birinci yol Götürü yöntemi adı verilen elde edilen hasılatın %15’nin düşüldüğü ve kalan tutarın beyan edildiği yöntemdir. İkinci yol ise Gerçek gider yöntemi adı verilen kiraya verilen ev ile ilgili olarak yaptığınız masraflar, ödediğiniz emlak vergisi, evinizin amortismanı, bakım ve onarım masrafı, sigorta giderleri gibi aklımıza gelen genel giderlerin düşüldüğü yöntemdir. Bu yöntemde gider yelpazesi geniş olduğu için genelde ev sahipleri bu yöntemi tercih etmektedirler.
Örneğin memursunuz lojmanda kalıyorsunuz veya kendiniz evinizi kiraya verip başka bir yerde kiracı olarak ev kiralıyorsanız, lojman için veya kiracı olarak ödediğiniz kira bedellerini elde etmiş olduğunuz kira gelirinden düşebilirsiniz. Bu konuda Maliye Bakanlığı tarafından verilmiş bir çok özelge mevcuttur.
Kiraya verilen evi almak için kredi kullanıldığında ilgili yıl için ödenen kredi faizlerini kira gelirinden düşme hakkınız mevcuttur. Burada dikkat etmeniz gereken husus kiraya verilen ev için ödenen kredi faizlerini gider olarak hasılattan düşebilirsiniz. Kiraya verdiğiniz ev dışında başka bir ev için kredi çekmeniz halinde bu kredi faizlerini kira gelirinden düşemezsiniz.
Kiraya verdiğiniz eviniz için düşebileceğiniz bir diğer gider türü ise evi satın aldığınız tarihten itibaren 5 yıl süre ile satın alma bedelinin %5’ni kira hasılatından düşebilirsiniz. Örneğin 2019 yılında 400.000 TL ye almış olduğunuz evinizi kiraya vermeniz halinde 2019 yılından 2023 yılına kadar 400.000 TL’nin %5’i olan 20.000 TL’yi hasılatınızdan indirme imkanınız bulunmaktadır.
ISI YALITIMI ENERJİ TASARRUFU GİDER OLARAK DİKKATE ALINMALI
Son olarak 2016 yılında Gelir vergisi kanununa eklenen ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalarında gider olarak dikkate alınabileceğini hatırlatmakta fayda bulunmaktadır.
Elde edilen kira gelirinin (Konut yani evini kiraya verenler açısından) her yıl Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen tutarı vergiden istisnadır. Örneğin 2020 yılı için 6.600 TL kira geliri vergiden istisnadır. Elde ettiğiniz kira geliri 2020 yılı için bu tutarın altındaysa beyanname vermenize gerek yoktur ancak elde ettiğiniz gelir bu tutarın üzerindeyse bu tutarı aşan kısımdan yukarıda saydığımız gider yöntemlerinden birini seçerek Yıllık Gelir vergisi beyannamesini vermeniz gerekecektir.
Evini (Konutunu) kiraya verenlerle ilgili özellikli durumlar yukarıdaki gibidir. Karşılaştığınız farklı durumlarla ilgili olarak çözüm bulma noktasında tereddüt yaşamanız halinde Gelir idaresi Başkanlığı Ana sayfasında özelge bölümünde durumunuzu anlatarak özelge talebinde bulunmanız mümkündür. Özelgeye dayanarak beyanname vermeniz durumunda cezalı bir durumla karşılaşmazsınız.
ORHAN BAYTEKİN VERGİ MÜFETTİŞİ
Emlak365.com - ÖZEL HABER