Ev sahipleri ile kiracılar arasında sık sık kira zamları ile alakalı anlaşmazlıklar yaşanıyor. Özellikle son dönemde bu anlaşmazlıklar en üst seviyeye çıktı. Eski kiracılarından yüksek kira bedeli talep edemeyen bazı ev sahipleri de bunu gerçekleştirebilmek için her yolu denemeye başladılar. Geri dönük kira zammı da bunlardan birisi oldu. Ev sahiplerinin kiraladıkları evler için geriye dönük zam talep etmesi yasal mıdır?
KİRA ZAMMI NASIL HESAPLANIR?
Kira sözleşmesi ile başlayan kiracı – ev sahibi hukuku bu sözleşmenin esaslarına göre yürütülür. Kira sözleşmesinde hem ödenmesi gereken kira bedeli hem de kira zammı açık şekilde yazılmaktadır. Her iki tarafın da imzasıyla kayıt altına alınan kira sözleşmesi yine her iki taraf için de bağlayıcıdır. Kira sözleşmesinden doğan yükümlülükler eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir.
Kiraya zam yapılması hususu ise kira sözleşmesi esas alınarak hesaplanır. Ancak burada çok önemli bir detay bulunmaktadır. Ev sahibinin kiraya yapabileceği en yüksek zam oranı son 12 aylık TÜFE oranı kadardır. Bu oranın üzerinde zam ancak kiracının rızasıyla yapılabilir. Ev sahipleri kiraladıkları evlere kira zammını kendi kafalarına göre yapamazlar.
EV SAHİPLERİ KİRAYA GERİYE DÖNÜK ZAM YAPABİLİRLER Mİ?
Ev sahiplerinin kiraya zam yaparken geriye dönük zam talebinde bulunmasının hukuki bir dayanağı yoktur. Kira sözleşmelerinin süresi ve anlaşılan kira bedeli son derece açıktır. Bu kira sözleşmesinde ev sahibinin de imzası olması dolayıyla kiraya geri dönük bir artış yapılamaz. Bunun için de kiracılardan geriye dönük zam da talep edilemez. Bunun yasal bir gerekçesi ve dayanağı bulunmamaktadır. Bundan dolayı da kiracıların ev sahiplerinin bu yönde taleplerini kabul etmeme hakları bulunmaktadır.