Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunlar 24 saatte çözülecek!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında artan anlaşmazlıklar için yeni bir çözüm sistemi getiriliyor. Buna göre arabulucu mekanizması işletilerek sorunların 24 saat içerisinde çözüleceği belirtiliyor.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunların en üst seviyeye çıktığı bir dönemden geçilirken yaşanan sorunların çözümü için kritik bir hamle yapılıyor. Daha önce Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından da açıklanan bu sistem ile kiracılar ile ev sahipleri arasındaki sorunların 24 saat içerisinde çözülmesi amaçlanıyor.

EV SAHİBİ - KİRACI SORUNUNA HIZLI ÇÖZÜM

Yapılacak yasal düzenleme hakkında konuşan Avukat Arabulucu Umut Metin, “Toplum en çok kira sorunu yaşamaya başladı. Barınma anayasal bir hak olduğu gibi aynı zamanda bir ihtiyaç. Konutlara da büyük talep var. Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki uyuşmazlıklara denk gelebiliyoruz. Arabuluculukta sorunlar 24 saat içerisinde çözülebiliyor. Oysa mahkeme aşaması olsa yıllarca uğraşmak gerekecek. Bundan dolayı yapılacak yasal düzenleme hem ev sahipleri için hem de kiracılar için oldukça önemli olacaktır.” dedi.

Ekim ayında düzenlemenin yasalaşacağını söyleyen Umut Metin, “Kira anlaşmazlıklarında arabulucular görev alabiliyordular. Ancak bu yasal düzenleme ile sadece görev alınmayacak üstüne bu uygulama zorunlu olacak. Taraflar arabulucu mekanizmasını işletmeden doğrudan mahkemeye gidemeyecekler. Gitseler bile dava talepleri reddedilecek. Kiracılar ile ev sahiplerinin anlaşabilmeleri için tüm zemin hazırlanıyor. Toplumsal barışa da katkı sunacaktır bu düzenleme.” ifadelerini kullandı.

Mahkemelere gerek kalmayacağını söyleyen Umut Metin, “Kiracılar ile ev sahipleri her türlü sorunları için arabuluculardan destek alabilecekler. Ev sahibinin eve ihtiyacı varsa kiracının evden çıkması için arabulucu üzerinden anlaşmaya varılabilecek. Aynı şekilde kiracı evde tadilat istiyor ama ev sahibi buna yanaşmıyorsa arabulucu üzerinden anlaşma yapılacak. Kira zammı sınırlandırıldı ama ilerleyen yıllarda kira zamları arabulucu aracılığı ile belirlenebilecek. Bu şekilde mahkemelerdeki ev sahibi- kiracı davalarının yükü büyük oranda azalacak.” dedi.

Emlak Haberleri Haberleri