Ev sahipleri ispat etmek zorunda! Kiracılar para iadesi alabilir!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında depozito iadesi sorunları yaşanmaya devam ediliyor. Kiracının depozitosundan ev sahipleri kesinti yapabilirler mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında depozito iadesi hakkında yaşanan sorunlar emlak piyasasının en önemli sorunlarından birisi olmaya devam ediyor. Kiracılar bir ev kiralamak istediklerinde ev sahibinin talebine göre bir depozito bedeli ödemek zorunda kalabiliyorlar. Yasal bir hak olan depozito tamamen ev sahibinin inisiyatifindedir ve 3 aylık kira bedelinden de fazla olamaz. Ancak Türkiye’de ev sahipleri genellikle depozitoyu bir tür kira geliri olarak gördükleri için sorunlar yaşanabiliyor.

DEPOZİTO EV SAHİBİNİN GELİRİ DEĞİLDİR!

Ev sahiplerinin kiracılardan tahsil ettikleri depozito ev sahibinin bir gelir kaynağı değildir. Bu ev sahibine önden ödenen bir güvence bedelidir. Eğer kiracı eve zarar verirse bu zararın tamamı veya bir kısmı bu depozito bedelinden tahsil edilebilsin diye ev sahiplerine ödenen depozitolar esasında ödünç bir paradır. Eğer kiracı eve zarar vermemişse ev sahibi bu parayı herhangi bir kesinti yapmadan kira sözleşmesi sona erdiğinde iade etmek zorundadır.

DEPOZİTO KESİNTİSİ NASIL YAPILIR?

Ev sahipleri eğer depozito kesintisi yapacaklarsa bunun yasal uygulama süreçlerini eksiksiz bir şekilde uygulamak zorundadırlar. Öncelikle bu depozito kesintisi evdeki olağan yıpranmadan dolayı yapılamaz. 3 yıl evde kiracı olarak kalmış bir kiracıdan evin boyası eskidi gerekçesi ile depozito kesintisi yapılamaz. Eğer evin boyasında kiracının hor kullanması ile bir yıpranma varsa ve bu tespit ettirilmişse o zaman depozito kesintisi yapılabilir. Aksi durumda ev sahibi depozitoyu eksiksiz bir şekilde iade etmek zorundadır.

Kiracının evi hor kullanıp zarar verdiğinin ispatı ev sahibinin sorumluluğundadır. Bu tespit yapıldıktan sonra durum kiracıya yazılı olarak bildirilmelidir. Kiracı bu duruma itiraz edebilir. Kiracı sadece bu zararı karşılamakla yükümlü olabilir. Eğer itiraz edilirse depozito hakkındaki kararı mahkemeler vermektedir.

Emlak Haberleri Haberleri