Ev Sahipleri İtiraz Etmişti: Kira Artışına Yüzde 25 Zam Sınırı Anayasaya Aykırı Mı?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından açıklanan yüzde 25 kira artış sınırı ev sahiplerinin yoğun tepkisini çekmişti. Peki, zam sınırı anayasaya aykırı mı?

Önce satılık ev fiyatlarında yaşanan fiyat yangını sonrasında ev kiralarına da sıçramıştı. Özellikle de büyükşehirlerde önce kiralık ev kıtlığı sorunu baş göstermiş, boş ev bulmak son derece zorlaşırken boşalan kiralık evlerin fiyatları da cepleri yakmıştı.

Kiralık evlerin fiyatlarında yaşanan anormal yükseliş nedeni ile ev sahipleri mevcut kiracılarını bir bahane ile çıkartma yoluna giderken, oturduğu evden çıkmak istemeyen kiracılar da ev sahiplerinin talep ettikleri fahiş kira artışı zam oranlarını kabul etmek zorunda kalmıştı. Tüm dünyada büyük bir barınma krizi yaşanırken Türkiye yoğun mülteci göçü ve yabancı talebi nedeniyle bu krizden en çok etkilenen ülkelerin başında yer almıştı.

YENİ KİRA ARTIŞI ZAM SINIRI DÜZENLEMESİ NE KADAR, YÜZDE KAÇ?

Yaşanan rekor yükseliş sonrasında devam eden kira sözleşmeleri için yasal zam oranı sınırı uygulanacağı ilan edilmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından gerçekleştirilen üçlü toplantı ile hükümetin yükselen kiralara müdahale edip etmeyeceği masaya yatırılmıştı.

Yapılan toplantı sonucunda devam eden kira sözleşmelerinin yasal kira artışı zam oranı sınırı yüzde 25 olarak belirlendi. Bu karar toplumda büyük yankı bulurken kiracılar düşük oranı memnuniyetle karşılarken ev sahipleri ise tepki gösterdi. Yıllık enflasyonun yüzde 74 çıktığı bir ortamda, geçimini evinden aldığı kira ile karşılayan ev sahiplerinin bu karar tepki gösterdiği ve konuyu mahkemeye taşıyacağı açıklanmıştı.

KİRA TOPLANTISI SONRASI AÇIKLANAN YENİ YASAL KİRA ARTIŞI ZAM ORANI SINIRLAMASI HUKUKA UYGUN MU?

Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Sözcü Gazetesi yazarı Nedim Türkmen kiralık ev fiyatlarında yaşanan yükselişin suçlususun ev sahipleri değil, enflasyon olduğunu belirterek 2000 senesinde de benzer bir yasal kira artışı zam sınırı kararı çıktığını, ekonomik kriz nedeni ile alınan bu kararın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlattı.

Yeni düzenlemenin de mülkiyet hakkına açık bir müdahale olduğunu belirten Nedim Türkmen bu düzenlemenin de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin kaçınılmaz bir son olduğunu iddia etti.

SON DAKİKA: Kiralarla İlgili Düzenleme Resmi Gazete'de Yayımlandı, Resmi Kira Artışı Zam Oranı Yüzde 25 Oldu!

Haziran Ayında Yenilenecek Kira Sözleşmelerinde Yüzde Kaç Kira Zammı Uygulanacak?

Esnaftan Hükümete Çağrı: Yüzde 25 Zam Sınırı İşyeri Kiraları İçinde Uygulansın!

Emlak Haberleri Haberleri