Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kira zammı anlaşmazlıkları gündemden düşmüyor. Yapılan kanuni değişiklik ile Türkiye genelinde ev sahiplerinin mevcut kiracılarına 1 Temmzu 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında en fazla yüzde 25 oranında zam yapabileceği kararlaştırıldı. Ev sahipleri bu karar ile beraber yasal olarak bu kira zammının üzerine çıkamıyorlar. Ancak bu kanun değişikliğinin aşılabilmesi için çeşitli yöntemleri deneyen ev sahipleri yüzde 25'in üzerinde kira zammı yapmanın yollarını araştırıyorlar. Denenen bu yollardan birisi de kira tespit davası açmak oluyor?
KİRA TESPİT DAVASI NEDİR?
Kira fiyatı konusunda anlaşmazlığı düşen ev sahipleri ile kiracılar çözümü mahkemede bulabiliyorlar. EV sahipleri emsallerine göre az kira aldığını iddia ederek kiracı aleyhinde kira tespit davası açabilirler. Bu açılan dava neticesinde mahkeme bilirkişi ve emsal değerlemeleri üzerinden bir kira tespit ediyor. Mahkemenin tespit ettiği yeni kira ise taraflar için bağlayıcı oluyor. Bu şekilde ev sahipleri kira zammı yapabiliyorlar. Mahkeme eğer 2.000 TL kirası olan bir ev için 3.500 TL tespit ederse evin yeni kirası bu rakam oluyor. Bu şekilde yasal kira zammı oranının üzerinde kira zammı yapılmış oluyor.
YÜZDE 25 KİRA ZAMMI SINIRI KİRA TESPİT DAVALARINDA GEÇERLİ Mİ?
Düşük bir kira aldığını iddia eden ev sahipleri yüzde 25 kira zammı ile yetinmeyerek daha yüksek zam için kira tespit davası açmayı düşünüyorlar. Ancak mahkemelerin verdikleri kararların yütütlükteki kanunlarla uyumlu olmaları gerekmektedir. Dolayısıyla 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında kira tespit davalarında da yüzde 25 kira zammı sınırı uygulanacaktır. Mahkemeler bu oranın üzerinde kira belirleyemeyecekler.
Öte yandan ev sahipleri kira tespit davası açmak isterlerse bunu 5 yıl ve üzerindeki kiracılar aleyhinde açabilirler. 5 yıldan daha kısa süredir kiracı olanlar hakkında bu dava açılamamaktadır.