Ev sahipleri kira zammı hesaplarını yapmaya başladılar!

Ev sahipleri 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yüzde 25 zam sınırlamasına uymak zorundalar. Ancak şimdiden kira zammı hesaplamasına başlayan ev sahipleri kiracılarıyla zam pazarlıklarına başladılar.

Konut fiyatlarındaki artışları konut kiralarına yansıtan ev sahipleri kiralık ev piyasasını allak bullak etmiştiler. Yükselen kira fiyatları vatandaşların alım güçlerinin çok ötesine geçerken geçici bir yasal düzenleme yapılmış ve 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında kira fiyatlarına yapılacak zam yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Bu kuralı aşabilmek için her yolu deneyen ev sahipleri ise dört gözle Temmuz ayının gelmesini beklemeye başladılar. Hatta bazı ev sahipleri şimdiden kira zammı pazarlıklarına başladılar. 

KİRA ZAMMI YENİDEN GÜNDEME ALINDI!

Ev sahipleri 1 Temmuz 2023 sonrasındaki kira zamları için kolları sıvadılar. Kira sözleşmesinin yıllık süresi Temmuz ayından sonra dolacak olan ev sahipleri kiracılar ile zam pazarlıkları yapmaya başladılar. Kiracılara evde kalıp kalmayacaklarını soran ev sahipleri duruma göre pozisyon almayı tercih ediyorlar. Ocak ayından başlayan zam pazarlıklarının süre yaklaştıkça çok daha sert geçeceği tahmin ediliyor. 

Kira zamlarında yasal bir kira artış oranı uygulanıyor. Ocak ayında bu oran yüzde 72 olarak açıklandı. Son 12 aylık TÜFE oranına göre belirlenen kira zam oranına göre ev sahipleri kira zammı yapabiliyorlar. Şu anda yüzde 72 olan bu oranın Temmuz ayına kadar bir miktar gerilemesi bekleniyor. Bunun farkına varan ev sahipleri de kira sözleşmesini erken yenilemenin peşine düştüler. Kiracıları ikna etmeye çalışan ev sahipleri yeni kira sözleşmesi yapılmasını dahi teklif ediyorlar. 

Kira zammında ise kiracıların çok önemli hakları bulunuyor. Öncelikle kira sözleşmesini yenilemek gibi bir zorunlulukları olmayan kiracıların yüksek oranlı zammı kabul etme mecburiyetleri de bulunmuyor. Kira zammı için haklarını bilen kiracılar bu konuda ev sahiplerinin tuzağına düşmüyorlar.

Emlak Haberleri Haberleri