Ev sahipleri kiracı fark etmiyor kiralarda 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile yeni dönem başlıyor!

Kiralık ev fiyatlarında yaşanan yükseliş tüm hızı ile devam ederken ev sahipleri ve kiracılar için 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile yeni bir dönem başlıyor. Kira sözleşmesi için detaylar haberimizde...

Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren yeni bir son dakika gelişmesi yaşanırken vatandaşlar bütçelerine uygun ev bulamamakta, ev sahipleri ise yükselen kiralık ev fiyatlarından yararlanamadıklarından şikayet etmeye devam ediyor. Ev sahiplerinin kira fırsatçılığı tepki çekerken 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile kiralık ev fiyatlarında yeni bir dönemin başlayacağı belirtiliyor. 

Yeni yıla başlanması ile beraber kiralık ev sözleşmeleri için yenilikler başlarken kira sözleşmesini yenileyecek olan kiracılar da ev sahipleri de haklarını araştırmaya devam ediyor. Kiracılar daha düşük kira ödemenin yollarını ararken ev sahipleri ise kiracılarından nasıl daha fazla kira alabileceklerini araştırıyor. Peki, ama yasalar bu konuda ne söylüyor?

2023 OCAK KİRA ARTIŞI RESMİ YASAL ZAM SINIRI NE KADAR, YÜZDE KAÇ?

Normal koşullar altında ev sahipleri kiracılarına Aralık ayında açıklanacak olan enflasyon oranı üzerinde zam yapacaktı. TÜİK TEFE TÜFE Aralık ayı enflasyonu 2022 rakamı ile Ocak 2023 resmi kira artışı zam oranı belirlenecekti. 

Ancak kiralık ev fiyatlarında yaşanan rekor yükseliş sonrasında yapılan yasal düzenleme ile kiralara yeni sınır getirilmiş ve yasal kira artışı zam sınırı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Uygulanacak olan zam sınırı bu nedenle 2023 yılında TÜİK TEFE TÜFE 12 aylık enflasyon oranı rakamı yerine yüzde 25 olarak uygulanacak. 

RESMİ KİRA ARTIŞI YÜZDE KAÇ, EV SAHİBİ KİRAYA EN FAZLA YÜZDE KAÇ, NE KADAR ZAM YAPABİLİR?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kira anlaşmazlıkları devam ederken yasal olarak ev sahipleri kiraya en fazla Ocak 2023 döneminde yüzde 25 zam yapabilecekler. Bu oranın üzerinde zam yapılması kanunen yasak olduğu için ev sahipleri daha yüksek bir zam talep edemeyecek. Söz konusu zam oranı 2023 senesinin Temmuz ayına kadar değişmeyecek ve en yüksek yüzde 25 olarak uygulanmaya devam edecek. Sonrası için ise bakanlığın alacağı yeni karar takip edilecek ve yapılacak açıklamaya göre zam oranı uygulamasına geçilecek. 

Emlak Haberleri Haberleri