Ev Sahipleri, Kiracılar Dikkat! Ev Sahibi Hangi Masrafları Öder, Kiracı Hangi Masrafı Kira Fiyatından Düşebilir?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında en çok yaşanan anlaşmazlıkların başında eve yapılan tadilat ve bakım giderleri yer almaktadır.

Kiracılar ile ev sahipleri arasında en çok yaşanan anlaşmazlıkların başında eve yapılan tadilat ve bakım giderleri yer almaktadır. Eski binalara mantolama zorunluluğu en çok konuşulan konular arasında yer alırken ısı yalıtımı kiracılar ile ev sahipleri arasında tartışma konusu yaratmaya devam ediyor. Özellikle de ısı yalıtımı konusunda ev sahipleri ile kiracılar arasında da anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Peki, ev sahibi ısı yalıtımı yaptırmak zorunda mı, ev sahibi hangi masrafları öder, kiracı hangi masraflara katılır, öder, kiradan düşer?

Çatı katında oturan kişilerin özellikle de kış döneminde yaşamış oldukları ısınma problemleri ısı yalıtımı konusunu gündeme taşırken konu hakkında ev sahipleri ile kiracılar arasında da anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Yine ev sahipleri ile kiracılar arasında sıklıkla masraflar konusunda kimin ödeyeceği konusunda da tartışmalar meydana gelebiliyor.



ÇATI KATINDA OTURANLARIN HAKLARI: ÇATIYA ISI YALITIMI ZORUNLU MU?



Havaların soğunması ve artık ısınma maliyetlerinin çok daha yüksek bir hale gelmesi çatı katında oturan kişilerin ısı yalıtımını araştırmaya başlaması neden oldu. Bu noktada kiracılar daha büyük bir mağduriye yaşarken Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu bir okurundan gelen konu hakkındaki soruyu yanıtladı.



Avukat Buğcan Çankaya şöyle yanıtladı: “Kiracı, kiraya verilen taşınmazda bulunan ve kiralamanın doğasına aykırı bulunan faydalı ve zorunlu onarımları yapmak hakkına sahiptir. Faydalı ve zorunlu onarımları örneklendirmek gerekirse, kiraya verilen taşınmazın su ve elektrik tesisatının olağan kullanıma yeterli olmaması veya arızalı olması halinde, kiracı bu arızaları gidertmek suretiyle, bedelini kiralayandan isteyebilir veyahut kira bedelinden mahsubunu talep edebilir.



Borçlar Kanunu’nun Vekâletsiz İşgörme başlıklı 10. bölümünde, başkası hesabına işgörmenin şartları belirlenmiştir. Anılan kanunun 530. maddesinde ise “İşsahibi, kendi menfaatine yapılmamış olsa bile, işgörmeden doğan faydaları edinme hakkına sahiptir; ancak zenginleştiği ölçüde, işgörenin masraflarını ödemek ve giriştiği borçlardan onu kurtarmakla yükümlüdür” denilmektedir" ifadeleri ile çatı yalıtımının zorunlu olduğunu ve ev sahibi tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.



EV SAHİBİ HANGİ MASRAFI ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜDÜR, KİRACILAR HANGİ GİDERLERİ ÖDER, HANGİ MASRAFLARA KATILIR?



Hangi masrafın ev sahibi tarafından ödeneceğine de değinen Avukat Çankaya "Yargıtay önüne gelen bir uyuşmazlıkta, kiracının, kiraya verene faturalarını sunmak suretiyle yaptırmış olduğu boya, kartonpiyer, yalıtım gibi tadilatların dekorasyon olarak değerlendirilemeyeceği, faydalı ve zorunlu onarımlar olduğu, haliyle kiracının kiralanana yapmış olduğu değer arttırıcı masraf ve harcamaları vekâletsiz işgörme hükümlerine göre kiraya verenden istemesinin mümkün olduğu belirtilmiştir" sözleri ile kiralanan taşınmazda zorunlu ve faydalı onarımların tümünün ev sahibinden talep edilebileceğini söyledi.



Bu tip masrafı yapan kiracıların bunu kiradan düşme hakkı bulunuyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri