Kiralık ev fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması bazı uyanık emlakçı ve ev sahiplerini harekete geçirmişti. Kiralık ev bulamayan kişilerin emsallerinden çok daha yüksek kira ödemeye razı olması ile beraber ev sahipleri evde düşük kira ile oturan kiracıları bir bahane bularak evden çıkarmaya, yerlerine ise yüksek fiyatlarla yeni kiracıları yerleştirmeye başlamıştı.
Emlak piyasasında yaşanan dalgalanma sonrasında ne yazık ki konut sektörü de darbe almış, yeni konut üretiminin azalması, kentsel dönüşüm projelerinin başlaması ve yükselen konut fiyatları sonrası yatırım amaçlı konut alımlarının azalması ile piyasada kiralık konut kıtlığı yaşanmaya başlanmıştı. Kiralık evlerin yoka düşmesi ile beraber ev arayan kişiler yüksek fiyatlı kiralara dahi razı olmuş, emlakçılar devreye girmişti.
Bazı emlakçılar yüksek fiyat ödemeye razı olan kiralık ev arayan kişilerin telefonlarını alarak bölgede evi olan ev sahipleri ile iletişime geçmeye başlamış, içinde kiracı olan evlerin boşaltılmasını sağlayarak kendileri daha yüksek fiyatla kiraya verme peşine düşmüşlerdi. Yapılan bu işlemlerin sayılarının artması ile beraber ev sahipleri ve kiracılar için kritik tazminat uyarısı geldi.
PİYASADA NEDEN KİRALIK EV KALMADI, KİRALIK EV KITLIĞI NEDEN OLDU?
Pandemi döneminde insanların konut tercihleri büyük bir değişim göstermiş, ev sektöründe büyük değişiklikler yaşanmıştı. Ekonomide yaşanan dalgalanmaların da sürece dahil olması ile beraber konut fiyatları rekor artış göstermişti. Özellikle de kamu bankaları tarafından başlatılan düşük faizli konut kredisi kampayası döneminde Haziran ayında konut satış rakamları yükselmiş, Temmuz ayında tarihin en yüksek seviyesine ulaşmıştı.
Konut satış rakamları ve konut talebinde yaşanan artış konut fiyatlarına da yansımış, ev fiyatları rekor seviyeye ulaşmıştı. Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş, sonrasında konut kredisi faiz oranları rakamlarındaki yukarı yönlü çıkış sonrasında konuta talepte keskin bir düşüş yaşanmıştı. Yatırım amaçlı konut alan kişilerin sayılarının azalması, kentsel dönüşüm projelerinin hızlanması ile evleri yıkılan kişilerin kiralık ev arayışına geçmesi, pandeminin sona ermesi ile öğrencilerin okul açılmadan ev aramaya yönelmesi, yeni konut üretiminin azalması gibi farklı pek çok nedenden dolayı kiralık ev sayısında keskin bir düşüş yaşanmıştı.
EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ?
Kiralık ev arayan kişiler için devreye emlakçılar girince ev sahipleri içinde kiracı olan evlerini boşaltmaya başlamıştı. Başta İstanbul olmak üzere pek çok şehirde kiralık ev bulmak zorlaşırken ev sahiplerinin tercih ettiği bu yöntem nedeni ile tartışmalar sürerken ev sahiplerine kritik uyarı geldi.
Pek çok ev sahibinin kiracısını yüksek kira ile evini kiraya vermek adına çıkarmaya başlaması üzerine kiracılarda telaşa kapıldı. Ev sahibinin kendisinin, eşinin, alt soyunun, üst soyunun yahut kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler haricinde başka bir nedenle kiracısını çıkarma hakkı bulunmuyor. Ancak bunun için ev sahibinin başka bir taşınmazının bulunmaması şartı aranmaktadır.
Bu nedenle ev sahibinin kiracıyı çıkardığı durumlarda ise ev sahibinin kiracısını çıkarttığı evi 3 sene boyunca bir başkasına kiraya vermesi yasaktır. Kiracının bu durumu tespit etmesi halinde ev sahibine dava açarak tazminat isteme hakkı bulunmaktadır. Konu hakkında açıklama yapan Avukat Hikmet Güngör “Kiraya veren, yalan beyanlarla ve maddi menfaat sağlamak amacıyla hakkını kötüye kullanarak kiracısını tahliye etme yoluna başvurursa bu durumda eski kiracısına tazminat ödemekle yükümlü olacaktır. Mülk sahibi eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür" diyerek ev sahiplerini konu hakkında uyardı.
Ev sahiplerine yapılan kritik uyarı aynı zamanda kiracılar için de müjdeli bir haber olarak kabul edilirken son dönemde artan haksız ev boşaltmaları için de emsal oluşturacak.