Kiracılar ile ev sahipleri ile alakalı olarak yaşanan anlaşmazlıkların önemli bir kısmı kira zamlarından kaynaklanıyor. Bazen kiracılar kiraya yapmaları gereken zammı yapmayabiliyorlar. Buna ev sahipleri herhangi bir itirazda bulunmayabiliyorlar. ANcak belirli bir süre geçtikten sonra bu kira zamları talep edilebiliyor. Hatta ev sahibinin vefat etmesi durumunda onun mirasçıları kiracılardan geriye dönül kira zammı farkkı isteyebiliyorlar. Peki geriye dönül kira zammı olur mu? Ev sahipleri kiracılardan geriye dönük kira zammı farkı isteyebilirler mi?
GEÇMİŞTE YAPILMAYAN KİRA ZAMLARI KİRACILARDAN İSTENİR Mİ?
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmeleri ile kira zammı konusunda da anlaşma sağlanmaktadır. Kira sözleşmesinde yıllık bir zam oranı belirlenebilir. Ancak bu belirlenen zam oranı yüzd ekaç olursa olsun ev sahipleri en fazla yasal kira artış oranı kadar kiraya zam yapabilirler. Bu üst sınırdan yapılması gereken kira zamları kiracılar tarafından yapılmayabiliyor veya eksik yapılabiliyor. Böyle bir durumda kiracıların önüne ilerleyen süreçte yüklü faturalar çıkabiliyor.
Ev sahipleri 5 yılla sınırlı kalmak kaydıyla kiracılardan geçmişe dönük zamları talep edebiliyorlar. Eğer kiracı 5 yıllık süeçte eksik zam yapmışsa veya hiö zam yapmamışsa bu zamlar hesaplanarak farklar kiracıdan talep edilebiliyor. 3-4 yıllık süreç için kira zammı farkı talep edildiğinde de oldukça yüklü bir maliyet ortaya çıkabiliyor. Hatta yıllık kira bedelinin önemli bir kısmı oluşabiliyor.
Ev sahibi ile kiraya zam yapmama konusunda sözlü olarak anlaşılmışsa kiracıların kendilerini güvence altına almaları gerekir. Kiraya zam yapılmayacağına dair yazılı bir belge oluşturulmalıdır. Bu belge oluşturulmadıkça kiracılar kira zammı farkını ödemek zorunda kalabilirler.