Ev sahipleri ile kiracılar arasında belirli yükümlülükler ve sorumluluklar bulunmaktadır. Karşılıklı olarak üstlenilen sorumluluklarla ilişkiler tesis edilmektedir. Peki ev sahipleri kiraladıkları evlere istedikleri zaman, istedikleri gibi girebilirler mi? Ev sahiplerinin kiraladıkları evlerde sınırsız haklara sahip olabilirler mi? Kiracıların ev sahiplerinin evi görmek istemelerini engelleme hakları var mı?
KİRALANAN EVE EV SAHİPLERİ GİREBİLİRLER Mİ?
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişki kira sözleşmesinin imzalanması ile başlar. Bu sözleşmeyle beraber kiralanan evin kullanım hakkı kira bedeli karşılığında ev sahiplerinden kiracılara geçmektedir. Dolayısıyla kullanım hakkı kiracıya geçen bir eve ev sahibi mülk sahibi sıfatını kullanarak kafasına göre girip çıkamaz. Ancak bazı şartlar ve usullerle bu gerçekleşebilir.
EV SAHİPLERİ HANGİ DURUMLARDA KİRALADIKLARI EVLERE GİREBİLİRLER?
Ev sahipleri bazı durumlarda kiralamış oldukları eve girip görme haklarına sahip olabiliyorlar. Örneğin ev satılacaksa bu evi satın almayı düşünen taliplilere evi gezdirebilirler. Veya kiracı evden çıkacaksa yeni kiracı adayına da ev gösterilebilir. Evde bir arıza veya eksik varsa bu sorunu görmek için de ev sahipleri eve girebilirler. Bu gibi durumlarda ev sahiplerinin eve girme hakları bulunmaktadır. Ancak bunun da belirli bir yolu bulunmaktadır.
EV SAHİBİ KİRACIDAN İZİN ALMALI
Ev sahibi haklı gerekçe ile eve girmek istese de bunun için kiracılardan izin almak zorundadır. Kiracının izni olmadan ev sahibi kiralanan eve giremez. Kiracı çalışıyorsa 4 gün önceden randevu alınmalıdır. Eğer kiracı çalışmıyorsa 24 saat öncesinden randevu alınması gerekmektedir. Kiracılar hafta sonlarında veya resmi tatillerde ev sahiplerine randevu vermeme haklarına sahiptirler.
KİRACI KİRA ÖDEMEZSE EV SAHİBİ EVE GİREBİLİR Mİ?
Kiracının kira bedelini ödemede aksama meydana getirmesi durumunda ev sahipleri genelde eve girmeyi kendilerine hak olarak görmekteler. Ancak bu konuda hukluken ev sahiplerinin herhangi bir hakkı bulunmamaktadır. Kiralanan ev kiracının özel mülküdür. Bu özel mülke ev sahibnin zorla girmesinin ağır yaptırımları bulunmaktadır. Hapis cezasına kadar varabilecek sürece ev sahipleri dikkat etmelidirler. Kiracı kirayı ödemezse tahliye talepli icra takibi başlatılmalıdır. Aksi durumda ev sahipleri suç işlemiş sayılırlar.