Türkiye'de ağırlaşan ekonomik koşullardan dolayı ev sahipleri ile kiracılar arasında kira zammı anlaşmazlıkları zirve yaptı. Bazı ev sahipleri daha yüksek kira bedeli alabilmek için kiracılarını zam konusunda zorlamaya başladılar. Özellikle eski kiracılarından yüksek kira bedeli alamayan ev sahiplerinin bu yola başvurdukları bildirildi. Peki ev sahipleri kiraya ara zam yapabilirler mi? Kiracı ara zam talebinde bulunan ev sahibinin bu isteğini kabul etmek zorunda mı?
EV SAHİPLERİ KİRAYA ARA ZAM YAPABİLİRLER Mİ?
Kanunlar ev sahiplerinin kira zammı konusunda nasıl hareket edebileceklerini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Ev sahiplerinin kira zammı yapma hakları vardır. Ancak bu hakkın kullanım süresi bellidir. Yapılan kira sözleşmelerinde kira zammının yılda bir defa yapılacağı yazılmaktadır. Hatta bu zammın hangi ay yapılacağı da yazılı olarak kayıt altına alınmaktadır. Bu durumda ev sahipleri normal kira zammı dönemi dışında kiraya ara zam yapamazlar. Bu konuda herhangi bir kanun ev sahiplerinde hiçbir şekilde bu hakkı vermemektedir.
KİRACILAR NE YAPMALI?
Ev sahiplerinin ara zam talebi karşısında kiracıların ne yapmaları gerektiği de merak ediliyor. Kiracıların ev sahiplerinin ara zam talepleri karşısında yapacakları tek işlem bulunmaktadır. Ev sahipleri böyle bir ara zam talebinde bulunduklarında bu zam talebi kesinlikle kabul edilmemlidir. Kiracı bu zam talebini kabul etmediği takdirde ev sahibinin ara zam için yapacağı herhangi bir girişim yoktur. Ev sahipleri hukuka veya kira sözleşmesine dayanarak ara zam için herhangi bir işlem başlatamazlar.
EV SAHİPLERİ NE YAPABİLİR?
Ev sahipleri ara zam talebi kabul etmeyen kiracılarına karşı eğer 5 yıldan fazla süreli kiracıysa kira tespit davası açabilirler. Ancak bu dava hem bir süreç gerektirecek ve hem de ev sahibinin talep ettiği kira zammının mahkemeden çıkacağına dair garanti yoktur. Hatta bazı ev sahipleri kira tespit davası açarak kiracıların ödedikleri kir amiktarlarının düşmesine dahi neden olup zarar edebiliyorlar.