Ev sahipleri tarafından öne koşuluna kiralık ev şartları duyanların ağızlarını açık bırakırken ortaya atılan iddialar tepki çekti. Pek çok emlakçı ev sahiplerinin artık kiracı tercihi yaparken çok daha seçiçi davrandıklarını, memur kiracı ya da memur kefil şartının geri döndüğünü ve hatta kredi notu sorgulaması talep ettiklerini dile getirdi.
Yükselen kiralık ev fiyatları sonrasında ev sahipleri ödemelerini garanti altına almak adına "sağlam kiracı" aramaya başlarken öne sürülen talepler yok artık dedirtti. İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı, kentsel dönüşüm projelerinin arttığı ve yoğun mülteci göçü alan illerde kiralık evler yoka düşerken bazı emlakçılar aynı ev için başvuru yapan kişiler arasında kura çekerek hak sahibi belirlemeye dahi başlamıştı.
SGK DÖKÜMÜ İSTEYEN, KREDİ NOTU SORGULAMASI YAPAN DAHİ VAR!
Konu hakkında Sabah Gazetesi yazarı Seda Tabak'a açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, "Ev sahibinin kiracının ne iş yaptığını sorması, evli olup olmadığı, çocuk sayısı hep alıştığımız şeylerdi. Ancak son aylarda gayrimenkul sektörü büyük bir kriz içerisinde. Kiralık ev bulmak neredeyse imkânsız hale gelince evlerin değeri yükseldi. Haliyle ev sahipleri de kiracı seçmeye başladı. Artık bazı ev sahipleri bankalar gibi kredi notu istiyor" dedi.
Ev sahiplerinin işi iyice abarttığı, evini kiralamak isteyen kişilerden kredi notu yanı sıra SGK hizmet dökümü, memur kefil, 1 senelik peşin kira gibi taleplerde bulundukları belirtiliyor. Kiralık ev arayan vatandaş büyük sıkıntıya düşerken özellikle de alt gelir grubu, asgari ücretli çalışan vatandaşlar için kiralık ev tutmak büyük bir zorluğa dönüşmüş durumda. Çünkü ev sahipleri hem talep ettikleri peşinatı hem de depozito tutarını da arttırmış durumda.
KONUT FİYATLARI VE EV KİRALARI NEDEN YÜKSELDİ?
Tüm dünyada yaşanan barınma krizi Türkiye'yi de etkisi altına almıştı. Özellikle de son dönemde Türkiye'nin Suriye ve Afganistan başta olmak üzere Orta Doğu ve Arap ülkelerinden yoğun mülteci göçü alması ile konut talebi artmış ama konut üretimi aynı hızla artmadığı için kiralık ev kıtlığı baş göstermişti.
Okullarda yüz yüze eğitime geçiş yapılması, yükselen konut kredisi faiz oranları nedeni ile vatandaşın kirada kalması ve yatırım amaçlı ev alan kişilerin sayılarının artması, kentsel dönüşüm projeleri, inşaat maliyetlerindeki yükselişler ve koronavirüs salgını krizi nedeni ile yeni konut üretiminin yavaşlaması gibi pek çok nedenin üst üste gelmesi ile konutta arz ve talep dengesizliği meydana gelmişti.