Ev Sahipleri Tarafından Evden Çıkarılmak İstenen Kiracıların Hakları Nelerdir?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında son dönemlerde yaşanan problemler tavan yaptı. Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan sorunlar hakkında alanında uzman isimlerden değerlendirmeler geldi. Hangi durumlarda kiracılar evden çıkarılabilir. Kiracıların hakları nelerdir? İşte merak edilen detaylar...

Son dönemlerde kiraların oldukça arttığıu biliniyor. Ancak bu durum ev sahipleri ile kiracılar arasında yeni bir sorun yaşanmasına neden oldu. Ev sahipleri eski kiracılarını evden çıkrıp yeni kiracılara yüksek fiyattan evlerini kiralamak istiyorlar.

KİRACI EVDEN NASIL ÇIKARILIR?

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Ali Güvenç Kiraz uyanıklık yaparak eski kiracılarını evden çıkartmak isteyen ev sahiplerinin buna haklarının olmadığını söyleyerek, “Kira sözleşmesinde yazan süreler dolmadan ev sahipleri kiracılarını evden çıkaramazlar. İstistani durumlardan bahsetmiyorum. Kira borcunu ödemeyen kiracının evden çıkarılması için elbette ev sahibi bir yol izleyebilir.

Kira borcu ödenmediği taksirde ev sahibi kiracısına noterden ihtarname gönderip 30 gün içinde borcun ödenmesini isteyebilir. Bu süre içerisinde kiracı borcu ödemezse o zaman icra ve tahliye davaları açılabilir. Ayrıca kiralanan yer üzerinde ev sahibinin izni olmadan kalıcı değişiklikler yapmak veya taşınmazın amacının dışında kullanılması gibi sebeplerle de kiracılar tahliye edilebilir.” dedi.

Ev sahiplerine 10 yılın ardından hak verildiğini söyleyen Ali Güvenç Kiraz, “2012 yılında ev sahiplerine yeni bir hak verildi. Buna göre 10 yıllık sürenin dolması ile kira sözleşmeleri daha uzamıyor. Bu sürenin sonunda ev sahipleri kiracılardan evi boşaltmalarını isteyebilirler. Kiracıya haklı bir gerekçe sunulmasına gerek olmadan 3 ay önceden ihtarname gönderilip evi boşaltması sağlanabilir.” ifadelerini kullandı.

Kiracıların zaman zaman evleri erken boşaltmak istediklerini söyleyen Ali Güvenç Kiraz, “Kiracılar evlerini erken boşaltıp kiracılık ilişkisine son vermek isteyebiliyorlar. Kira sözleşmesi bitmeden kiracı evi boşaltırsa ev sahibine erken fesih tazminatı ödeyebilir. Bu durumda ev sahipleri 3 ay kira bedeli talep edebilirler. Ancak kiracı evi boşalttıktan sonra ev bir başkası tarafından kiralanırsa herhangi bir ödeme yapılması gerekmez.” şeklinde konuştu.

KİRACILI EV SATILIRSA NE OLUR?

Bi revin satılması durumunda kiracıların durumunu değerlendiren Ali Güvenç Kiraz, “Kiracılı bir ev satılırsa yeni ev sahibi kiracıya ihtar göndererek 1 ay içerisinde evi boşaltmasını talep edebilirler. Böyle bir durumda kiracı yine de 6 ay evden çıkarılamaz. 6. ayın sonunda kiracı evi boşaltmazsa bu sefer tahliye davası açılabilir.” dedi.

KİRALAMADA DEPOZİTO MESELESİ

Gayrimenkul Uzmanı Avukat Mehmet Aslan da bir değerlendirme yaparak kiracılardan alınan depozitolar hakkında, “Kiracılardan alınacak depozito bedelleri 3 aylık kiradan fazla olamaz. Bu depozito tutarı kiracı tarafından bir banka hesabına yatırılarak ev sahibinin onayı olmadan çekilemeyeceğine dair şerh düşülür. Kiracılar evi noşaltırken bu kira bedellerini tahsil edebilirler.” şeklinde konuştu.

Emlak Haberleri Haberleri