Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Bu yolla asansör parası ödemekten kurtulabilirsiniz!

Apartmanlarda ve sitelerde asansör parası ödemeleri çoğu zaman sorun olabiliyor. Giriş katlardaki ev sahipleri ve kiracıların asansör parası ödemekten kurtulabileceği bir yol bulunuyor.

Apartmanlarda ve sitelerde ortak gider olarak görülen asansör masrafı komşular arasında sorun teşkil edebiliyor. Özellikle alt katlarda veya giriş katlarda bulunan kat malikleri üst katlardaki kat malikleri ile aynı miktarda asansör parası ödemek istemiyorlar. Yalnız ortak giderlere arsa payı oranında katılmak zorunlu olduğu için bu ödemeler genellikle eşit paylarda yapılabiliyor. Bu da görünüştü bir haksızlık olarak değerlendirilebiliyor. İnsanlar hiç kullanmadıkları bir hizmet için ödeme yapmayı kabul etmeyebiliyorlar. 

ASANSÖR PARASINDAN KURTULMAK MÜMKÜN!

Asansör parasından özellikle giriş kattakiler için kurtulmanın bir yolu bulunuyor. Öncelikle kişiler bir konut satın alacakları zaman gerek apartman olsun gerekse de site olsun yönetim planlarını okumaları ve incelemeleri gerekiyor. Giriş katta ev alınacaksa yönetim planında asansör parasının ne şekilde paylaştırılacağı yazabilir. Eğer yazmıyorsa o zaman Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre arsa payına göre bu giderden sorumlu olunabiliyor. 

Apartmanlarda ve sitelerde yönetim planlarında giriş katta bulunan kat maliklerinin asansör parası ödemelerine yönelik özel bir madde yer almaması durumunda bunun değişebilmesi de mümkün. Bunun için de Kat Malikleri Genel Kurulu'nda karar çıkarılması gerekmektedir. Kat maliklerinin onay vermesi durumunda giriş katlardaki kat malikleri asansör parasından muaf olabilirler. Ancak bunun için kat maliklerinin tamamının beşte dördünün oyu gerekmektedir. 20 konutluk bir apartmanda bu karar alınacaksa 16 kat maliki değişikliği kabul etmelidir. Toplantıya katılanların değil tüm kat maliklerinin beşte dördü ile bu karar alınabilir. 

Asansör parası ile alakalı uygulamada değişiklik yapmak için mahkeme yolu da açık olsa bu çok uzun bir dava sürecini gerektirmektedir. Ancak apartmana ve siteye sonradan asansör yapılmışsa bunun mahkeme kararını çıkarmak daha kolay olmaktadır. Bu yol da seçilerek giriş kartlar asansör parası ödeme zorunluluklarından kurtulabilirler. 

Emlak Haberleri Haberleri