Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki tüm ilişkiler kanun hükümlerine göre tesis ediliyor. Kira sözleşmesi ile başlayan kiracılık zaman zaman ev sahipleri tarafından sona erdirilmek isteniyor. Ancak bir kira sözleşmesi kiracılara yükümlülüklerini yeri getirmeleri şartıyla geniş haklar veriyor. Kira sözleşmesine dayanarak ev sahipleri kiracıları evden kolay kolay çıkaramıyorlar.
EV SAHİBİ OLAN KİRACI KİRALADIĞI EVDEN ÇIKARILABİLİR Mİ?
Kiracıların evden çıkarılmasına dair ev sahiplerinin nadir olan haklarından birisi de kiracının ev sahibi olması olduğu bildirildi. Burada en kritik detay ise kiracının ev sahibi olması dolayısıyla evden çıkarılabilmesi için kiracının sahibi olduğu ev ile kiralanan evin aynı ilçede olması gerekiyor. Böyle bir durumda ev sahipleri kira sözleşmesinin bitim tarihinden itibaren bir ay içinde dava açarak kira sözleşmesini feshedebiliyor.
AYNI İLÇEDE EVİ OLAN KİRACILARA TAHLİYE İMKANI
Türk borçlar kanununun 352. maddesine gööre kiracının ve birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçede oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda ev sahibi, kira sözleşmesinin bitiminden başlayarak bir ay içerisinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir. Ancak bunun olabilmesi için ev sahibinin kira sözleşmesi yapıldığı sırada kiracının o ilçede evi olduğunu bilmemesi gerekir.
EV SAHİBİ KİRACININ EVİ OLDUĞUNU BİLMEMESİ GEREKİR
Ev sahipleri evlerini kiraya verirken kiracının o ilçede bir evi olduğunu biliyorlarsa bu gerekçeyle kiracıları tahliye edemezler. Hatta bu konuda dava dahi açamazlar. Buna bağlı olarak eşlerin ayrı yaşamalarından dolayı aynı ilçede ev sahibi olunması da tahliye davasına konu edilemezler. Kiracılar ev sahipleri tarafından bu gerekçeyle evden çıkarılamazlar.
Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki sık sık gerilime neden olan evden çıkarma konusunda hukuki süreçler çok yakından takip ediliyor. Kiracılar ve ev sahipleri kendilerine verilen hakları öğrenerek hareket etmeyi tercih ediyorlar.