Türkiye’de son günlerde vatandaşın en çok tartıştığı konuların başında apartman ve site aidatlarına yapılan zamlar oldu. Her ay ev sahiplerinin veya kiracıların ödemesi zorunlu olan aidatlarda fahiş zam uygulamaları tepki çekiyor. Aidatlara yapılan zamlara dair ayrıntılar merak edilirken vatandaşlar bu zamlara nasıl itiraz edebileceklerini araştırıyorlar.
AİDAT ZAMMI KARARI NASIL ALINIYOR?
Aidat zammı kararı için genellikle Kat Malikleri Genel Kurulu toplanarak karar alıyor. Yönetimler 1 yıllık bütçe yaparak olası maliyetlerin toplamını bağımsız bölümler arasında hakkaniyetli bir şekilde paylaştırarak ödenmesi gereken aidat tutarları ortaya çıkıyor. Bu bütçe de kat maliklerinin onayı ile devreye girebiliyor. Kat Malikleri Genel Kurulu’ndan aidat zammı için karar çıkıyor. Bu şekilde kat maliklerinin veya kiracıların ödemelerin gereken aidatlar tespit ediliyor.
İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?
Aidat tutarlarını çok yüksek bulan kat malikleri Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yaparak dava açma hakkına sahipler. Ancak burada bir itiraz süresi uygulaması bulunmaktadır. Eğer kat maliki aidat zammının belirlendiği Kat Maliki Genel Kurulu’na katılmışsa en fazla 1 ay içerisinde dava açmak zorundalar. Bu süre aşılırsa dava açma haklarını kaybediyorlar. Aidata karşı dava açacak olan kat maliki eğer Kat Malikleri Genel Kurulu’na katılmamışsa onlar da kararın kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde dava açmalıdırlar. Kat maliki hem toplantıya katılmamış hem de karar kendisine tebliğ edilmemişse o zaman itiraz için dava açma süresi 6 ay olarak uygulanmaktadır.
MAHKEME AİDAT ZAMMINI İPTAL EDER Mİ?
Mahkemede aidat zamlarının gereksiz olduğu hükmüne varılırsa iptal kararı alınabilir. Ancak bu sürecin kısa süre olmayacağı bilinmelidir. Dava açılması, inceleme yapılması, gerekirse bilirkişi görevlendirilmesi ve hükme varılması 1 yılı aşabilir. Bu süre sonunda aidat zammının iptal edileceğinin garantisi de yoktur.