Ev Sahipleri ve Kiracılara Çok Kritik Uyarı Geldi! Maliye Bakanlığı Kirayı Elden Alan Ev Sahibine ve Banka Hesabına Yatırmayan Kiracılara Para Cezası Yağdıracak

Ev sahipleri ve kiracılara Maliye Bakanlığı tarafından çok kritik uyarı geldi. Devletin büyük bir vergi geliri kaybı yaşamasına neden olan kira geliri vergisi için takibi kolaylaştırmak adına kiranın elden verilmesi yasaklanmış ve bankadan yatırılması zorunluluğu uygulamasına geçilmişti. Peki, kiranın elden ödenmesi cezası var mı, kirayı elden almanın cezası 2020 kaç lira, kirayı elden almak ve vermek suç mu, kira bankaya yatırma sınırı ne kadar, kira bankadan ödeme sınırı var mı, bankaya yatmaz

Ev sahipleri ve kiracılara Maliye Bakanlığı tarafından çok kritik uyarı geldi. Devletin büyük bir vergi geliri kaybı yaşamasına neden olan kira geliri vergisi için takibi kolaylaştırmak adına kiranın elden verilmesi yasaklanmış ve bankadan yatırılması zorunluluğu uygulamasına geçilmişti. Peki, kiranın elden ödenmesi cezası var mı, kirayı elden almanın cezası 2020 kaç lira, kirayı elden almak ve vermek suç mu, kira bankaya yatırma sınırı ne kadar, kira bankadan ödeme sınırı var mı, bankaya yatmazsa ne olur? Soruların yanıtları haberimizde...

Hazine ve Maliye Bakanlığı yaşanan yüksek vergi kaybını ve kaçağı önlemek amacı ile kirayı elden vermeyi yasaklamış ve bankaya yatırma zorunluluğu getirmişti.



KİRA BANKAYA YATIRMA SINIRI 2020! BANKADAN ÖDEME ZORUNLULUĞU KAÇ LİRAYA KADAR VAR?



Kiranın elden ödenmesi için uygulanan vergisel sınır için her türlü vergilendirme işleminde olduğu gibi kiranın elden ödenmesi konusunda da esneklik tanınmakta olup olup belirlenen alt limit 500 lira olarak uygulanmaktadır.



500 liranın üzerini aşan tüm kira ödemelerinde kiranın banka hesabı üzerinden ödenmesi yasal bir zorunluluktur. Bu zorunluluğa uymayan kişilere vergi cezası kesilir. Aylık kirası 500 liranın altında olan taşınmazlar haricinde kalan kira gelirleri düzenli olarak aylık banka üzerinden ödenmelidir. Yani ödedeği aylık kirası 500 liradan daha az olan kiracılar kirayı elden ev sahibine verme hakkına sahipken 500 liranın üzerindeki kiranın elden ödenmesi suçtur.





KİRAYI BANKADAN ÖDEMEME CEZASI 2020! KİRAYI ELDEN ÖDEMEK SUÇ MU, BANKAYA YATMAZSA NE OLUR?



Kirayı elden ödemenin parasal cezası bulunmakta olup aylık kirası 500 lira ve üzerinde olan ev sahibi kirasını banka üzerinden almakla yükümlüdür.



Kiranın elden ödendiğinin tespit edilmesi durumunda Vergi Usulsüzlük cezası kesiliyor. Bu ceza elden yatırıldığı tespit edilen her kira tutarının yüzde 5'i oranında tahsil ediliyor.



Yani örneğin aylık kirası 2 bin lira olan bir kişinin 12 ay kirasını elden aldığı tespit edilirse bu durumda 24 bin liranın yüzde 5'lik tutarı belirlenerek bin 200 liralık vergi usulsüzlük cezası ev sahibine kesilir.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri