Konut kiralarına gelen rekor zamlar nedeni ile vatandaş mağdur olurken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında kira toplantısı yapılmıştı. Yapılan toplantıda kiralara müdahale masaya yatırılırken beklenen müdahale yeni yapılacak olan kira sözleşmelerine değil, yenilenen kira sözleşmelerine yönelik olarak yapıldı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yapılan açıklama ile 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek olan kira sözleşmelerinde yasal zam oranı sınırı yüzde 25 olarak belirlenmişti. Yapılan açıklama kiracıları sevindirirken ev sahiplerini ise kızdırmıştı. Geçimini aldığı kira ile sağlayan ev sahipleri enflasyon rakamının nerede ise çeyreği miktarında olan bu orana karşı çıkmıştı.
HAZİRAN - TEMMUZ AYI RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI 2022 YÜZDE KAÇ, KONUT, İŞYERİ KİRA ARTIŞ ZAMMI NASIL HESAPLANACAK?
Yapılan açıklamanın ardından söz konusu yasal düzenleme meclise sunulmuş ve onaylanarak Resmi Gazete ile yayımlanmıştı. Haziran ayında resmi kira artışı zam oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmış oldu. Söz konusu yasal düzenleme sadece konutlar için geçerli olacak. İşyeri kira artışı zam oranı ise TÜİK tarafından açıklanacak olan Haziran ayı enflasyonu rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanacak.
EV SAHİPLERİ YASAL KİRA ARTIŞI ZAM ORANI SINIRINI UYGULAYACAK MI?
Haziran ayında uygulanacak olan resmi kira artışı zam oranı için ev sahipleri daha ilk aydan ne yazık ki yasal zam oranı sınırı için belirlenen yüzde 25'lik sınırı deldi. Ev sahipleri kiracılarına çift kontrat uygularken, birinci kontratta yüzde 25 olan yasal zam sınırı yer alırken, ikinci sözleşmede ise daha yüksek bir oran uygulanıyor. Böylelikle ev sahipleri yasal bir denetime karşı kendisini güvence altına alıyor.
Kiracılar ise boş kiralık ev bulmanın çok zor olması ve yeni kiralık evlerin fiyatlarının asgari ücreti bile aşmış olması nedeni ile ev sahipleri tarafından kendilerine dayatılan rakamları kabul etmek zorunda kalıyor. Ev sahipleri ile takışarak evden çıkarılma riskini almak istemeyen kiracılar bu nedenle daha yüksek kira artışı yapmayı kabul ederek çift sözleşmeye imza atıyor.