Ev kiralarının rekor seviyelere ulaşması, enflasyon rakamlarında ki rekor yükseliş en çok kiracıları mağdur etmiş, ev kiraları asgari ücret maaşını artarak vatandaşı mağdur etmişti. Konu hakkında yaşanan mağduriyetin artması ile hükümet Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı nezdinde üçlü kira toplantısı yapmış, toplantıdan kiraya yasal zam sınırı kararı çıkmıştı.
Daha önce alınan karar ile yasal kira artışı zam sınırı o ay içerisinde TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması olarak belirlenirken yeni düzenleme kapsamında yasal zam sınırı yüzde 25 olarak ilan edilmişti. Ev sahiplerinin zaten yüzde 35 olan TÜFE ortalamasını dahi kabul etmedikleri bir dönemde yasal zam sınırının yüzde 25 olarak belirlenmesi kiracıları sevindirse de ev sahiplerinin tepkisini çekmişti.
EV SAHİPLERİ ÇİFTE KİRA SÖZLEŞMESİ İMZALATIYOR!
Yapılan düzenleme kiracıları sevindirse de ev sahiplerinin büyük tepkisini çekmiş, özellikle de geçimini aldığı kira ile sağlayan ev sahipleri enflasyonun yüzde 74 olduğu bir ortamda yüzde 25 zammın kabul edilemez olduğunu savunmuştu. Pek çok kiracı yasal düzenleme sonrasında kendilerine çift kira sözleşmesi dayatıldığını belirterek şikayetçi oldu.
Ev sahipleri yasal bir yaptırıma maruz kalmamak için kiracılarına yüzde 25 zam oranının yazılı olduğu sözleşme imzalatarak kendilerini güvence altına alıyorlar. Ancak, kiracıya kendi belirledikleri oran üzerinden bir başka kira sözleşmesi daha imzalatılıyor ve gerçek aylık kira bedeli bu rakam üzerinden tahsil ediliyor. Kirasını bankaya yatıran kiracılardan ev sahipleri fazla olan tutarı ise elden ödemelerini istiyor.