Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kira anlaşmazlıklarına yüzde 25 kira zammı sınırlaması dahi engel olamadı. Ev sahipleri yüksek kira alamadıkları kiracıları hakkında önce tahliye davası açıyorlar. Bundan sonu. Alamayan ev sahipleri ise kira tespit davası ile kira zammı sınırını aşmaya çalışıyorlar.
5 yıllık süreyi dolduran kiracısının az kira verdiğini iddia eden kiracılar mahkemeye başvurarak kira tespit davası açıyorlar. Mahkemeden kirayı yeniden tespit etmelerini isteyen ev sahipleri yüzde 300’ü bulan oranlarda zam talep ediyorlar. Ev sahipleri ekonomik koşulları ve yüksek enflasyonu gerekçe göstererek 3.000 TL kirası olan ev için 9.000 TL kira istiyorlar. Ev sahiplerinin kendilerini dava etmeleri ise kiracıları tedirgin ediyor. Ancak bu davalarda ev sahipleri çoğu zaman amaçlarına ulaşamıyorlar.
MAHKEME HAKKANİYET İNDİRİMİ YAPIYOR!
Ev sahipleri açmış oldukları kira tespit davasında istedikleri b,ir rakamı kira olarak talep edebilirler. Ancak mahkemedeki süreç bu talep ile işlemiyor. Mahkeme kira tespit davasına konu olan ev için bilirkişi aracılığı ile kira tespiti yapıyor. Ancak tespit edilen bu kira yeni kira olmuyor. Mahkeme kiracıları korumak için yeni tespit edilen kira üzerinden hakkaniyet indirimi yapıyor. Mahkeme 10 yıldan az kiracı olanlara yüzde 10, 10 yıldan fazla kiracı olanlara ise yüzde 20 oranında indirim yapıyor. Buna göre 3.000 TL kirası olan ev için ev sahibi 9.000 TL talep edip mahkeme 6.000 TL kira tespiti yapmışsa yüzde 20 hakkaniyet indirimi sonrası yeni kira 4.800 TL olabiliyor.
MAHKEME 3 YIL SÜREBİLİR!
Kira tespit davalarında ev sahipleri istedikleri kira zamlarını alamasalar da bu durum kiracılar açısından da oldukça külfetli olabiliyor. 3 yılı bulan kira tespit davalarında taraflara uzlaşmaları öneriliyor. Uzlaşma olmazsa mahkeme sonucunda belirlenen kira ile mevcut kira arasındaki fark kiracıdan 3 yıllık olarak istenebiliyor. Bu da kiracını9n bir anda çok yüklü bir borcun altına girmesi anlamına geliyor.
KİRACI KİRA TESPİT DAVASI AÇABİLİR!
Kira tespit davası açma hakkı yalnızca ev sahiplerine verilmemiştir. Kirasını yüksek bulan kiracı da mahkemeye başvurup kira indirimi talep edebilir. Mahkeme süreci aynı şekilde işletilerek bu konuda karar veriliyor. Kiracılar bu şekilde kira indirimi elde edebiliyorlar.