Ev Sahiplerine Kötü Haber! Kiracısına Bunu Yapan Ev Sahibi, Evini 3 Sene Kiraya Veremeyecek

Ev sahipleri kiracılarını evde kendilerinin oturacağı gerekçesi ile evden çıkardıklarında üçüncü bir kişiye evi kiraladıklarında uygulanacak cezai yaptırımın ne olacağına dair soru cevabını buldu.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında bazen anlaşmazlıklar meydana gelirken yaşanan sorunların çözümü konusunda Borçlar Kanunu maddelerinden yararlanılıyor. Borçlar kanunu hem kiraya vereni hem de kiralayanı korurken tarafların karşılıklı hakları koruma altına alınıyor.

Kiracılar ve ev sahipleri arasında kira sözleşmesi imzalanırken bu sözleşme kapsamında uygulanacak kurallar belirleniyor. Örneğin kira bedeli, kiranın yatırılacağı tarih, depozito tutarı, kira zam oranı gibi önemli pek çok madde bu sözleşmede yer alıyor.

KANUNLAR İYİ KİRACININ YANINDA!

Pek çok kiracı ne yazık ki kanuni haklarını bilmediği için hak kaybına uğruyor. Kanunların iyi kiracının yanında olduğunu belirten uzmanlar kiracılara haklarınını arama yönünde tavsiyede bulunuyor.

Konu hakkında TRT Haber'e açıklamada bulunan Avukat Necmettin Hüseyin Adaletoğlu kiracılar tarafından merak edilen soruları yanıtladı. Adaletoğlu yapmış olduğu açıklama ile kanunların iyi kiracıdan yana olduğunu belirterek kiracının kirasını zamanında ödediği, aidatını geciktirmemesi ve yıllık kira artışını zamanında tam olarak yapması durumunda evden tahliye gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.



EV SAHİBİ BEN OTURACAĞIM DİYE, KENDİ EVİNE TAŞINMAK İÇİN KİRACISINI ÇIKARABİLİR Mİ?

Avukat Necmettin Hüseyin Adaletoğlu ev sahipleri ile kiracıların en çok karşı karşıya geldikleri konular arasında yer alan evin tahliyesi konusuna da değinerek ev sahibinin evi kendisinin kullanacağı talebi ile tahliye edilmesi konusunda "Burada kiralayan açısından ihtiyaç nedeniyle alt ve üst soyundaki yakınlarına, bu dairenin veya iş yerinin ihtiyaç hissedildiği gerekçesiyle dava açabilir kiracıya karşı.

Esas amacım tahliye etmek diye bu madde kullanılamaz. Burada kanun koyucu buna önlem olarak yine kiracıyı koruma adına, uygulama olarak dava tarihinden yani tahliye tarihinden itibaren 3 yıllık süre içerisinde başka bir kiralama yapması konusunda yasaklama getirmiştir. Yani 3'üncü bir kişiye kiralamak mümkün değildir" diyerek mal sahibinin aynı ilçe içerisinde bir başka evi varsa bu evi kullanması gerektiğini söyledi.

Ev sahibinin evi kendisinin oturmak için boşaltması durumunda evin 3 sene boyunca üçüncü bir kişiye kiralama yapılamayacağını belirten Adeletoğlu günümüz koşullarında kiranın alt düzeyde kaldığı durumlarda ise kira uyarlama davası açılabileceğini söyledi.

Emlak Haberleri Haberleri