Ev sahiplerinin kiracılardan memur kefil ısrarı!

Ev sahipleri son dönemlerde kiracılardan kefil istemeye başladılar. Kira sözleşmesinde kefil istenmesinin yasal durumu nedir?

Türkiye’de ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan sorunların sonu gelmiyor. Yüksek kira fiyatlarından dert yanan kiracılar şimdi de ev sahiplerinin kefil şartına takılmaya başladılar. Kiralık ev ilanlarında şartlar kısmına kefilsiz ev verilmeyeceği veya memur kefil zorunlu gibi koşullar ekleniyor. Bu da kiracıları oldukça zorluyor.

EV SAHİPLERİ KEFİL İSTİYOR

Yüksek kira fiyatları kiracıların ödeme gücünün ötesine geçince ev sahipleri kendilerini korumaya alacak formüller üretmeye başladılar. Bu kapsamda ev sahipleri kira sözleşmelerinde kefil istiyorlar. Üstelik çoğu ev sahibi de özel sektörde çalışan birisinin kefil olarak gösterilmesini de kabul etmiyorlar. Memur kefil şartı öne süren ev sahipleri kiracıların zor durumda kalmalarına neden oluyorlar. Her kiracının memur kefil bulma imkanı olamayabiliyor. Bundan dolayı da ev kiralamak isteyenlerin işleri daha da zorlaşıyor.

EMLAKÇILAR KEFİLSİZ İŞLEM YAPAMAZ HALE GELDİLER

Emlakçılar da ev sahiplerinin kefil koşulundan yana oldukça dertliler. Evini kiralaması için bir emlakçıyla anlaşan ev sahibi kefil koşulunu öne sürünce emlakçılar da kiracı bulamıyorlar. İstanbul ve Ankara’da çoğu emlakçı son dönemlerde ev kiralayamaz hale geldiler. Ev kiralamak içim emlakçılara başvuran vatandaşlar kefil şartını duyunca vazgeçmek zorunda kalıyorlar. Bazı ev sahipleri evlerini kiralamak isteyen memurlardan bile memur kefil istiyorlar. Bu da kiralama sürecini tıkayarak işlemlerin tamamlanmasının önünde engel oluyor.

KİRA SÖZLEŞMESİNE KEFİL ŞARTI EKLEMEK KANUNİ Mİ?

Ev sahiplerinin kira sözleşmelerinde kefil şartı eklemelerinin yasal durumunu Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz değerlendirerek, “Ev sahiplerinin kira sözleşmesinde kefil istemelerinin önünde yasal bir engel yoktur. Ancak bilinmesi gereken bir detay bulunuyor. Kefil sadece sözleşmede belirtilen süre içerisinde sorumluluk sahibidir. Mesela 1 yıllık kira sözleşmesi yapıldı ve her yıl buu kira sözleşmesi yenilenerek 5 yıllık süre doldu. Sözleşme yapılırken kefil olan kişi sadece ilk 1 yıllık süreden sorumludur.

Ev sahipleri kiracılardan kira alamaması durumunda kefile gidebilirler. Kefilden direkt olarak bir talepte bulunulamaz. Ayrıca bir de müteselsil kefillik var. Bu şekilde kefil olursanız borca direkt olarak ortak olursunuz. Ev sahibi o zaman önce kiracıya gitmeden ödemeyi kefilden talep edebilir. Bu şekilde geçmiş yıllarda bir arkadaşının kira sözleşmesine kefil olmuş bir vatandaş bir anda maaşına haciz konulması ile mağdur olabilir.” dedi.

Emlak Haberleri Haberleri