Ev Satın Alırken Ekstra Hangi Masraflar Çıkar?

Türkiye'de ev sahibi olmayan her vatandaş bir gün ev satın alma hayali kurmaktadır. Ev fiyatları oldukça yüksekken ev alım süreçlerinde bir de ekstra masraflar çıkmaktadır. Peki ev alırken çıkan masraflar nelerdir?

Türkiye'de ev satın almak isteyen vatandaşlar bunun için çok ciddi tutarları gözden çıkarmak zorunda kalıyorlar. Özellikle son dönemlerde ev fiyatlarında önemli bir artış gözlemlenmeye başlandı. Ancak ev satın alırken yalnızca evin satış bedelini ödemekle iş bitmiyor. Bu süreçte vatandaşlara çeşitli masraflar da çıkıyor. Peki ev satın alırken hangi masraflarin ödenilmesi gerekiyor?

EMLAK DANIŞMANI HİZMET BEDELİ

Satın alınan ev eğer bir emlakçı veya gayrimenkul danışmanı aracılığı ile satın alınmış ise emlak veya gayrimenkul danışman hizmeti bedelinin ödenmesi gerekiyor. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında gayrimenkul danışmanlarının alacakları hizmet bedeli belirlenmiştir. Buna göre gayrimenkul danışmanları hem satıcıdan hem de alıcıdan yüzde 2 + KDV (%18) oranında hizmet bedeli talep edebiliyorlar. Ancak çoğu zaman bu tutarlar üzerinden pazarlık yapılarak daha düşük miktarlara bu bedel çekilebiliyor.

DASK YAPTIRILMASI ZORUNLU!

Bir ev satın alınırken masraflardan birisi de satın alınacak eve yapılacak olan zorunlu deprem sigortası yani DASK'tır. Tapu devir işlemlerinde bu poliçe istenmektedir. Her yıl yenilenen DASK, ev satışlarında da evin yeni sahibi üzerine yapılmalıdır.

DÖNER SERMAYE BEDELİ

Ev satın alınma işlemleri sırasında vatandaşlardan tapu döner sermaye bedeli istenmektedir. Tapu döner sermaye bedelinin miktarı her yıl ilgili kurumlar tarafından belirlenir. Vatandaşlar bu bedeli tapu devir işlemleri sırasında Tapu ve Kaddastro Müdürlüklerine öderler. 2021 yılı itibariyletapu döner sermaye bedeli 385 TL'dir.

EMLAK VERGİSİ

Ev satın alırken hemen ödenmese de bir yıllık süreçte ödenmesi gereken masraflardan birisi de emlak vergisidir. Her yıl iki ayrı taksitle ödenen emlak vergisi bir diğer masraf kalemidir.

TAPU HARÇ BEDELİ

Ev devir işlemlerinde vatandaşlardan talep edilen bir başka ücret de tapu harç bedelidir. 2021 oranlarına göre tapu harç bedeli evin satış bedelinin yüzde 4'üdür. Bu tutar alıcı ile satıcı arasında yarı yarıya yani yüzde 2 ve yüzde 2 olarak bölünmektedir.

TADİLAT, ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ, ABONELİK MASRAFLARI

Satın alınan ev sıfır değilse o evin içerisinde tadilat gerektiren durumlar olabilmektedir. Bu da ek bir tadilat masrafı çıkartmaktadır. Yine çöp vergisi denilen çevre temizlik vergisi de evler için yıllık olarak ödenmektedir. Son olarak ise eve elektrik, su ve doğalgaz bağlatmak için abonelikler başlatılması gerekmektedir. Bu aboneliklerin tamamında belirli bir depozito talep edilmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri