Ev satışında emlakçı komisyonunu kim öder?

Gayrimenkul alım ve satımlarına aracılık eden emlakçıların almış oldukları komisyonlar merak ediliyor. Ev satışlarında emlakçı komisyonu ne kadardır? Emlakçı komisyonunu kim öder?

Ev satışlarında emlakçıların rolü oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Emlakçılar bu satışa aracılık ettikleri gibi alıcıya ve satıcıya ayrı ayrı hizmetler sunmaktadırlar. Bu hizmetlerin de karşılığı satışın gerçekleşmesi durumunda emlakçılara komisyon olarak ödenmektedir. 

Emlakçılar evlerini satacak olanlar için önemli bir hizmet vermektedirler. Hem evi alacak kişiyi bulurlar hem de evi almayı düşünecek kişilere evi gezdirirler. Arada emlakçı olmasa evi gezdirmek bile ev sahibi için ekstra zaman kaybı olacaktır. Ayrıca emlakçılar evin gerçek değerinde satılabilmesi için de ev sahiplerine yardımcı olmaktadırlar.

Alıcılar ise ev satışlarında emlakçılardan kendi bütçelerine uygun bir ev bulma konusunda hizmet alırlar. Ayrıca alıcı konut kredisi çekecekse bu kredi için de emlakçılar yol göstermektedirler. Tüm bu hizmetlerin karşılığı ise  emlakçılara ödenecek olan komisyon ile karşılaşılmaktadır. 

EV SATIŞLARINDA EMLAKÇI KOMİSYONU NE KADARDIR?

Emlakçının aracılık etmesi ile bir evin satılması durumunda kanunen emlakçı komisyonu bir hak haline gelmektedir. Emlakçılar verdikleri hizmetin bedelini emlakçı komisyonu olarak almaktadırlar. Emlakçının ev satışlarında alabileceği komisyon tutarı kanunen belirlenmiştir. Buna göre evin satış bedelinin yüzde 4'ü emlakçı komisyonu olmaktadır. Bu komisyona KDV de eklenmektedir. Bu oranında üzerinde emlakçılar komisyon talep edemezler. 

Emlakçılar ev satışları sonrasında komisyon ödemesi alamazlarsa yargı yolu kendilerine açıktır. Emlakçılarla imzalanan sözleşmeler ile emlakçı komisyonu konusunda süreç başlamaktadır. Satış gerçekleşmesi ile emlakçı komisyonu hak eder. 

 EMLAKÇI KOMİSYONUNU KİM ÖDER?

Kanun emlakçı komisyonunu kimin ödeyeceğini belirlemiştir ama bunu şart olarak da ortaya koymamıştır. Yüzde 4'lük emlakçı komisyonu kanuna göre alıcı ile sayıcı arasında eşit olarak paylaştırılır. Ancak anlaşılması durumunda emlakçı komisyonunun tamamını herhangi bir taraf ödeyebilir.

Emlak Haberleri Haberleri