Sıva işleri genellikle yetenekli duvar ustaları tarafından yapılır, ancak harç karıştırma ve kullanma konusunda biraz tecrübeniz varsa, küçük onarımları güvenle yapabilirsiniz.
Günümüzde, bu tür küçük onarımlar için bir uzman bulmak neredeyse imkânsız, çünkü ne müşteri ne de duvarcı için finansal olarak çok değerli değiller. Yani böyle bir görevi yapabilirsen sorun değil.
İlk adım
Sıva, harcı duvara sürmekten çok daha büyük bir iştir. İlk adım, hangi sıvaya ihtiyaç duyulacağına bağlı olduğundan, her zaman duvar tipini belirlemektir. Bunu duvarın hazırlanması, yani çürüyen sıvanın yıkılması ve tozdan arındırılması takip eder.
Ayrıca duvarın taşıma kapasitesinin yeterli olması ve sıva yapılırken ıslak olmamasına dikkat edilmelidir. Kentsel ortamlarda nadir olmakla birlikte, köy evlerinde yine de kerpiç duvarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda sıvanın düzgün bir şekilde yapışması için bir sıva donatı filesi gerekecektir.
Eskiden file yerine çivi ve ince teller kullanılırdı ki bu günümüzde hala uygulanabilir bir çözüm olabilir ancak file çok daha basit ve güvenli olduğu için kerpiç veya sıvanın daha az yapıştığı bir duvar tipi ise almaya değer.
Bir tuğla duvar durumunda, bu muhtemelen gerekli bile olmayacaktır. Çalışmaya başlamadan önce, sıva dışarı çıkacağı için zemini ve çalışma alanını krep bant ve folyo ile kaplamalısınız.
Duvarın sıva için hazırlanması
Bir sonraki görev, duvarı hazırlamaktır, yani duvarın ön sıçramasını ve yığılmasını kastediyoruz. Bunun için torba ön püskürtücüler kullanabilirsiniz, ayrıca 1: 3 oranında seyreltik çimento ve elle karıştırılmış kum karışımı da kullanabilirsiniz.
Duvarın sudan korunacağı bir duvar olması durumunda, çimento-kum karışımına plastikleştiriciler ve yapışma arttırıcılar da karıştırılmalıdır. Alçı püskürtücüyle veya hatta bir duvar tavasıyla ön püskürtme yapabilirsiniz. Bu arada, yüzey tozlu olsa bile duvarın emilimini sağlamak için bu işlem gereklidir.
Uygulanan kat mala ile tesviye edilmeli ve alçı tarağı ile pürüzlendirilmelidir. Sıvama işlemine geçmeden önce bu katın kurumasını beklemeliyiz. Bu 24 saat içinde olabilir, ancak daha fazlası da olabilir.
Onarmak istediğiniz bölüm iki metreden genişse bir sonraki adım gerekli olacaktır. Bunun nedeni, sıvanacak yüzeyin ortasında bir kılavuz şerit oluşturulması gerektiğidir. Daha küçük bir parça olması durumunda duvar kenarları da yeterlidir, ayrı bir kılavuz şeride gerek yoktur. Kılavuz şeridi sıvadan da uygulayabilirsiniz, ancak harca gömülü bir sıva profili de kullanabilirsiniz.
Sıvama işlemi
Kılavuz şerit en az 1-2 saat kuruduktan sonra sıvaya veya boşlukları doldurmaya başlayabilirsiniz. Nihai sonucun düzgün olması ve malzeme kalitesinin sorun olmaması için kesinlikle torbalı alçı kullanılması tavsiye edilir.
Uygulanan malzeme tabakasının her yere eşit olarak dağılması önemlidir. Bunun yerine, bir seferde daha az malzeme uygulayın çünkü yine de daha kalın katmanları çıkaracaksınız.
Sıyırma için 2 m uzunluğunda ahşap veya alüminyum çıta kullanılması tavsiye edilir. Birkaç kat uygulandığında, önceki kat yalnızca bir sonraki kat ile bütünleşecek kadar kuru olmalıdır, böylece sonuç eşit olur.
Son dokunuşlar
Kuruduktan sonra sıva işlemi bitmez. Uygulanan sıva kuruduğunda ince bir kat bile olsa tesviye sıvası uygulamak gerekecektir. Bu katmanın malzemesi, taban katmanından daha ince olmalıdır.
Yüzeyi oldukça pürüzsüz tutmak için özel bir polistiren mala kullanın. Bu tabakanın kalınlığı 3 mm'den daha kalın olmamalıdır. Bu katman kuruduğunda, aslında işiniz bitti, boyamak veya duvar kâğıdı yapmak isteyip istemediğinizi düşünmek isteyebilirsiniz.