Eve Sonradan Balkon Eklemek / Uzatma Nasıl Yapılır?

Balkonsuz eve balkon yapımı bina sakinleri arasında tartışma yaratan konuların arasında yer almaktadır. Peki, eve sonradan balkon eklemek yasal mı?

Balkonsuz eve balkon yapımı bina sakinleri arasında tartışma yaratan konuların arasında yer almaktadır. Peki, eve sonradan balkon eklemek yasal mı?

Türk kültürüne bakıldığı zaman bir yapıt alınacağı zaman en çok dikkat edilen özelliklerinden biri de evlerin Balkonunun olup olmamasına bakılmasıdır.



Balkonlu evlerin çok fazla tercih edilmesinin ise çok fazla nedenleri vardır. Bazı yapılarda ise balkon bulunmamaktadır fakat sonradan da bir yapıya izin alınarak balkon inşası yapılabilmektedir.



Bir Yapıya Sonradan Balkon Nasıl Eklenir?



Bir yapıya kaçak sınıfına girmeyecek şekilde sonradan balkon eklemek mümkün olabilmektedir. Fakat bunun için belirli prosedürler gerekmektedir. Öncelikle böyle bir durumda gerekli izinler gerekli yerlerden alınmalıdır. Bu izinlerden ilki ise binada kat sahiplerinden alınmasıdır. Bütün kat sahiplerinin izni gerekmektedir ve oy birliği ilkesi gerekli olmaktadır. Bir kişini bile izni olmazsa balkon yapım süresi uzayabilir ve gerekirse yargıya bile taşınabilir.



Bütün kat sahiplerinin izni alındığı takdirde ise ilgili belediyeye müracaat ederek sürecin başlatılması talep edilmelidir. Belediye de gerekli incelemeleri yaptıktan sonra izni verdiği takdirde balkon yapım aşaması başlamaktadır. Bütün işlemler bittikten sonra ise kat sahibi ruhsat talebinde bulunmalıdır ve balkonun ruhsatını çıkarmalıdır. Aksi halde kaçak yapı sayılacak ve belediye balkonun yıkımını isteyebilecektir.



İmar Planında Balkonun Yeri



İmar planı yönetmeliği incelendiğinde, balkonlar bina cephe hattını aşmamalıdır. Binaların tüm cephelerinde açık veya kapalı çıkma balkonlar yapılabilir. Kapalı çıkmalarda parsel sınırları içinde yapıya yaklaşma sınırında itibaren en fazla 1.50 metre taşacak şekilde yapılabilir.



Arka ve yan bahçe sınırlarına ise parsel sınırında 3 metreden fazla taşmamak üzere 1.50 metre taşırabilir. Açık çıkmalar ise yaklaşma sınırını 1.5 metreden öte aşmamalıdır.0.5 metreyi aşmamak şartıyla güneş kırıcı da balkonlara yapılabilmektedir. Genel olarak imar planında balkon ile ilgili bu bilgiler yer almaktadır.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri