Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmesi kiracılık ilişkisinde en somut dayanak olmaktadır. Bu sözleşme ile kiracılık ilişkisinin çerçevesi çizilirken ev sahipleri zaman zaman kiracılarını evden çıkarmak istemektedirler. Bunun için de farklı gerekçeler olup olmayacağına dair araştırma yapmaktadırlar. Kiracı evi boş tutarsa, içerisine yerlaşmezse kira sözleşmesi sona ere rmi? Bu durum ev sahipleri tarafından haklı gerekçe olarak değerlendirilebilir mi?
KİRACININ EVİ BOŞ TUTMA HAKKI VAR MI?
Kira sözleşmelerinin yasal anlamı belirli bir bedel karşılığında belirli bir süreliğine evin kullanım hakkının verilmesidir. Ev sahipleri her ay aldıkları kira ödemesi ile evlerinin kullanım hakkını kiracılarına vermektedirler. Kiracının belirli çerçeve içerisinde kiraladığı evi kullanma hakkı bulunmaktadır. Dolayısıyla evin içinde kiracının oturması veya boş saklaması ev sahibini ilgilendiren bir durum değildir. Kira ödeme yükümlülüğü aksamadıkça evin boş olup olmaması mesele teşkil etmemektedir.
Kiracının evi boş tutmasından dolayı ev sahipleri kira sözleşmesini sona erdiremezler. Kiracının ana yükümlülüğü evin kirasını düzenli bir şekilde ödemektir. Bu ödeme yapıldıkça ev sahibinin duruma itiraz etmek gibi herhangi bir hakkı yoktur. Evin kulşlanım hakkı kiracıdadır ve bunda da herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak konunun farklı boyutları da bulunmaktadır. Kiracının evi kullanma hakkı sınırsız değildir.
Kiracı ev sahibinden kiradığı evi istediği gibi kullanma hakkında sahiptir. Ancak bu hak içerisinde evin üçüncü kişiye kiralanması yoktur. Kiracı eğer kullanım hakkına dayanarak üçüncü kişilere evi kiralar ve buna ev sahibinin izni yoksa kira sözleşmesi sona erer. Ev sahipleri böylesi durumda hukuki süreçlerle kiracılık ilişkisini bitirebilir.