Kiralık evlerin boya meselesi ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlık nedeni oluyor. Kiracılar bir evi tahliye edecekleri zaman ev sahipleri ile mutlaka boya meselesinden anlaşmazlığa düşüyorlar. Bu anlaşmazlığın nedeni genellikle yasal uygulamaların taraflarca bilinmemesinden kaynaklanıyor. Bundan dolayı taraflar boya masrafına çözümü mahkeme koridorlarında arıyorlar. Oysa bu konuda Yargıtay’ın çok net bir emsal kararı bulunuyor.
BOYA YAPMAK KİMİM SORUMLULUĞU
Kiracılar ile ev sahiplerinin boya yükümlülüklerinin sınırını yasalar çok genel bir ifadeyle çizmiş durumdalar. Buy çerçevede ev sahipleri kiracılara boyalı ev teslim etmeli ve kiracı evden çıkarken evi boyatmadan ev sahibine teslim etmelidir. Bu tamamen yasal bir uygulamadır. Genel hatları ile bu uygulama yapılmaktadır. Ev sahibi kiracısı boya yaptırmadığı için mahkemeye başvurursa büyük bir ihtimalle bir de mahkeme masraflarını cebinden ödemek zorunda kalacaktır.
İSTİSNASI VAR
Kiracının evi boyatmak gibi bir sorumluluğu yok ama bunun çok kritik bir istisnai uygulaması bulunuyor. Kiracı sadece evin boyasının olağan yıpranmasından muaftır. Kiracı eve kötü bakar ve boyaya bizzat zarar verirse o zaman ev sahibine bu boya masrafını ödemek zorunda kalacaktır. Örneğin evin boyası yıpranmış ama kiracının çocukları duvarları çizmiş veya boyamışsa bu durumda fatura kiracıya çıkacaktır. Evin boyasındaki yıpranmada kiracının bir kusuru varsa bedeli de olacaktır.
KİRA SÖZLEŞMESİNDE YAZAN ÖNEMLİ DEĞİL
Bazı ev sahipleri kira sözleşmelerine kiracıya evin boyalı olarak teslim edildiğini ve kiracıdan boyalı olarak teslim alınacağını yazıyorlar. Bu şekilde kendilerini güvence altına aldıklarını düşünen ev sahipleri sadece kendilerini kandırıyorlar. Yargıtay’ın emsal kararı varken kira sözleşmesine yazılı olan bir maddenin hükmü olmayacaktır. Kira sözleşmeleri imza altına alınsa dahi yasalara aykırı bir uygulamaya neden olamaz.