Evi boyasız teslim eden kiracının depozitosundan boya masrafı düşülür mü?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlık yaşanan konular arasında boya meselesi de gelmektedir. Boya masrafı kiracının depozitosundan düşülerek tahsil edilebilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar son dönemlerde türlü türlü meselelerden karşı karşıya gelebilmektedir. Kiracılıkta uzun yıllardır tartışılan konu ise boya meselesi olmaktadır. Kiracılar evden çıkarken boya yaptırmamaları durumunda ev sahipleri ile anlaşmazlığa düşüyorlar. Tarafların yasal mevzuatı bilmemeleri de bu anlaşmazlıkları körüklüyor ve iş mahkeme kapılarına kadar uzanabiliyor. 

KİRACI EVİ BOYASIZ TESLİM EDEBİLİR Mİ?

Boya konusunda emsal mahkeme kararları meseleyi çok net bir şekilde çözebilmektedir. Bu konuda tarafların bazı süreçleri takip etmeleri gerekiyor. Öncelikle kiracının evi boyalı veya boyasız teslim etmesi şeklinde bir kesin kural yoktur. Bunun için evin boyasının durumuna bakılması gerekiyor. uzun süreli kullanımdan dolayı boya yıpranıp eskiyebilir. Olağan süreçte gerçekleşen bu eskime tamamen zamanda kaynaklanıyorsa ve kiracının herhangi bir kusuru yoksa evden çıkarken boya yapma zorunluluğu olmayacaktır. 

Kiracı evi teslim ederken evin duvarlarını çizmişse, duvarlara yazılar yazılmışsa, boya olağanın dışında tamamen kiracının kusurundan dolayı eskimişse o zaman iş değişecektir. Bu durumda kiracılar evi boyalı olarak teslim etmek zorundadırlar. Bu konuda hukuk kaideleri oldukça açık bir şekilde uygulanmaktadır. 

DEPOZİTODAN BOYA MASRAFI DÜŞÜLÜR MÜ?

Kiracı ile ev sahibinin anlaşması durumunda boya masrafı depozitodan düşülebilir. Bunun karşısında herhangi bir yasal engel yoktur. Ancak genellikle anlaşma sağlanamamaktadır. Ev sahibi depozitodan düştüm diyerek kendi kafasına göre boya masrafını tahsil edemez. Kiracının evi hor kullandığını ispat etmek ev sahibinin yükümlülüğündedir. Bunun için de evi teslim alırken bunu yapması gerekir. Bu ispat yapılamazsa boya masrafı depozitodan düşülemeyecektir. Düşülse bile kiracı depozitosunu eksiksiz bir şekilde yasal süreç sonucunda alabilir.

Emlak Haberleri Haberleri