Evi Olan Herkesi İlgilendiriyor! Ev Sahipleri 2021 Yılında Kaç TL Emlak Vergisi Ödeyecek?

2021 yılında ödenecek olan emlak vergisi rakamları belli oldu. Evi, arsası, işyeri, tarlası, yazlık evi olan herkesi ilgilendiren emlak vergisi 2021 birinci taksit, ikinci taksit son ödeme tarihi ve emlak vergisi hesaplama tablosu açıklandı. Ev sahipleri 2021 yılında kaç TL vergi ödeyecek, emlak vergisi hesaplama nasıl yapılacak, emlak vergisi zam oranı yüzde kaç, 2021 yılında emlak vergisine yüzde kaç zam geldi, emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir, kimler emlak vergisi öder, kimler emlak v

2021 yılında ödenecek olan emlak vergisi rakamları belli oldu. Evi, arsası, işyeri, tarlası, yazlık evi olan herkesi ilgilendiren emlak vergisi 2021 birinci taksit, ikinci taksit son ödeme tarihi ve emlak vergisi hesaplama tablosu açıklandı. Ev sahipleri 2021 yılında kaç TL vergi ödeyecek, emlak vergisi hesaplama nasıl yapılacak, emlak vergisi zam oranı yüzde kaç, 2021 yılında emlak vergisine yüzde kaç zam geldi, emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir, kimler emlak vergisi öder, kimler emlak vergisi ödemez?

Milyonlarca ev sahibi, işyeri, dükkan, yazlık, tarla, bahçe, bağ gibi taşınmaz sahibini ilgilendirden emlak vergisi ödemeleri için 2021 yılında uygulanacak olan zam oranı belirlendi. Bu sene emlak vergisi ödeyecek olan kişiler için 2021 emlak vergisi dosyası ile merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde...



EMLAK VERGİSİ NEDİR?



Sahip olunan taşınmazlar için taşınmak sahibi tarafından yıllık olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tahsil edilen vergilere emlak vergisi adı verilmektedir. Emlak vergisi tahsilatı vergiye konu olan taşınmazın değeri üzerinden hesaplanmaktadır.



KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER, KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?



Tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisi ödemeleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirli muafiyet hakları uygulanmaktadır. Yapılan açıklama kapsamında sahip olduğu tek konutu 200 metrekare büyüklüğü aşmamak şartı ile;



Emekli maaşı dışında başka hiçbir geliri olmayan emekliler,



Hiçbir geliri olmayan ev hanımları,



Şehidin dul eşi ve yetimleri,



Gaziler,



İşi olmayan, çalışmayan kişiler sahip oldukları taşınmaz için emlak vergisi ödemesi yapmaz. Bu kişilerin dışında kalan taşınmaz sahipleri ise emlak vergisi mükellefi olarak kabul edilir.





2021 EMLAK VERGİSİ HESAPLAMA! EMLAK VERGİSİNE YÜZDE KAÇ ORANINDA ZAM GELDİ?



Emlak vergisi ödeme rakamları her sene Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme oranı üzerinden zamlanmaktadır. 2020 yılı yeniden değerleme oranı rakamının yarısı olarak belirlenen yüzde 4.55 oranında emlak vergisine zam geldi.



Emlak vergisi hesaplama işlemi bina, arsa ve arazi vergisi tarhiyatına esas alınacak vergi değerinin üzerinden yapılmakta olup vergi mükellefleri bu sene yüzde 4.55 oranında daha fazla ödeme yapacaklar. Örnek verecek olursak geçen sene emlak vergisi ödemesi olarak 500 TL ödeme yapan bir taşınmaz sahibi bu sene vergisini;



Emlak Vergisi Tutarı: 500 TL



2021 Yılı Zam Oranı % 4.55= 22.75



2021 Yılında Ödenecek Olan Zamlı Emlak Vergisi Rakamı= 522,75 TL olarak ödeyecekler.





2021 YILI EMLAK VERGİSİ TAKVİMİ! EMLAK VERGİSİ 1. TAKSİT VE 2. TAKSİT SON ÖDEME TARİHİ NE ZAMAN?



Emlak vergisi ödeme dönemi her sene Mart ayı itibari ile başlar. Taşınmaz sahipleri sahip oldukları konut, işyeri, tarla ve arsa için emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi muafiyet hakkı olmayan kişiler için ödeme her sene Mart ayı itibari ile başlar.



Emlak vergisinde isteyen kişiler Mart ayında başlayan dönemde peşin olarak tek seferde emlak vergisini ödeyebilecekleri gibi istedikleri takdirde iki eşit taksit halinde de ödeme yapma hakkına sahiptir. Emlak vergisi 2021 ödeme tarihleri şu şekilde uygulanacaktır;



2021 Yılı Emlak Vergisi Birinci Taksit Ödeme Tarihi Başlangıcı: 1 Mart 2021 Pazartesi Günü



2021 Yılı Emlak Vergisi Birinci Taksit Son Ödeme Tarihi: 31 Mayıs 2021 Pazartesi Günü



2021 Yılı Emlak Vergisi İkinci Taksit Ödeme Tarihi Başlangıcı: 1 Kasım 2021 Pazartesi Günü



2021 Yılı Emlak Vergisi 2. Taksit Son Ödeme Tarihi: 30 Kasım 2021 Salı Günü



EMLAK VERGİSİ MUAFİYET ŞARTLARI NELERDİR, EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ NEDİR?



Emlak vergisi muafiyet hakkı tanınmakta olup muafiyet hakkı tanınan emekli, ev hanımı, şehidin dul eşi ve yetimleri, gazi ve işsiz kişiler için aranan muafiyet şartı sahip olunan tek konutun 200 metrekareden daha küçük olması ve emekliler için emekli maaşı dışında, diğer kişiler için ise hiçbir geliri bulunmamasıdır.



Örneğin ev hanımı hiç bir geliri yoksa emlak vergisi ödemesi yapmazken başka bir taşınmaz üzerinden kira geliri elde ediyorsa bu durumda geliri olduğu için emlak vergisi ödemekle yükümlü tutulmaktadır. Yine emekli olan kişi emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanırken emeklinin başka bir işte çalışması yani emekli maaşına ek ikinci bir gelir elde ediyorsa bu durumda emlak vergisi muafiyet hakkından yararlanamaz ve vergiyi ödemekle yükümlü tutulur.





EMLAK VERGİSİ PARA İADESİ! GERİYE DÖNÜK 5 SENELİK EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ NASIL ALINIR?



Emlak vergisi muafiyeti hakkı olmasına rağmen bu hakkını bilmediği için ödeme yapan kişilere belediyeler tarafından geriye dönük 5 senelik emlak vergisi para iadesi yapılmakta olup, kişinin bunun için emlak vergisi muafiyeti hakkı olduğunu bağlı olduğu belediyeye beyan etmesi ve burada kendisine verilecek olan emlak vergisi para iadesi dilekçesi doldurarak başvuru yapması yeterli olacaktır. Konu hakkında KDK tarafından verilen emsal kararlar bulunmakta olup geriye dönük 5 senelik emlak vergisi para iadesi zorunludur.



EMLAK VERGİSİ NEREDEN, NASIL ÖDENİR?



Tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisinde de vezneden nakit ödeme imkanı bulunmaktadır. Emlak Vergisi ödemeleri vergiye konu olan taşınmazın adresinin bağlı olduğu belediyenin vezneleri üzerinden nakit olarak ödenebilmektedir. Yine belediyeler tarafından ilan edilen banka hesap numaraları üzerinden açıklama bölümüne TC Kimlik Numarası, isim, soy isim ve emlak vergisi ödemesi olduğu bilgilerine yer verilerek havale ve EFT yöntemi ile de yapılabilmektedir.



İNTERNETTEN EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?



Günümüzde yaşanan teknolojik gelişimden yararlanan belediyeler tarafından hizmete sunulan e Belediye hizmetleri sayesinde e devlet üzerinden ve belediyelerin internet siteleri üzerinden online emlak vergisi ödeme imkanı da sunulmaktadır. Bunun için taşınmazın bağlı olduğu belediyenin internet sitesini ziyaret ederek e Belediye hizmeti olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.





e Belediye hizmeti olan belediyelerin menüsü üzerinden e ödeme linkini tıklayarak açılan yeni pencerede sadece kimlik numarası bilgisi üzerinden dahi borç sorgulama yapılabilmekte olup, borcu olan kişiler kredi kartı ile emlak vergisi borç ödeme işlemini internet üzerinden yapabilmektedir.



EMLAK VERGİSİ BORCU OLAN EV SATILIR MI?



Günümüzde pek çok kişi emlak vergisi borcunu belediyeler tarafından yaptırım uygulanmaması nedeni ile ödememeyi tercih etmektedir. Emlak vergisi konusunda belediyelerin bu kadar rahat bir tutum içine girmesinin en önemli nedeni konutun devir, satış gibi tapu işlemlerinde "emlak vergisi borcu yoktur" yazısı istenmesidir. Satış işlemi esnasında emlak vergisi borç sorgulama işlemi yapılmakta olup borcu olan taşınmazın satışı ya da devrine kesinlikle izin verilmemektedir.



Bu nedenle satıştan önce emlak vergisi borcu gecikme faizi ile beraber toplu olarak tahsil edilir. Pek çok kişi emlak vergisi affı çıkacağı yönünde beklenti ile taşınmaza ilişkin vergi borcunu ödemesini geciktirmekte olup vergi borçlarına af çıkmayacağı yönünde açıklama sıklıkla yapılmaktadır. Bu nedenle borcu faizi ile toplu bir şekilde ödeyerek ödeme sıkıntısan düşmemek isteyen kişilerin borçlarını zamanında, düzenli olarak yapmaları önerilmektedir.





EMLAK VERGİSİ BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR, EMLAK VERGİSİ BORCUNDAN DOLAYI EVE HACİZ GELİR Mİ?



Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenli olarak tahsil edilen vergilerden biri olan emlak vergisi zorunlu vergi türleri arasında yer almakta olup borcunu ödemeyen kişilere belediyelerin haciz uygulama hakkı bulunmaktadır. Ancak belediyeler sıklıkla emlak vergisi alacakları için haciz ya da icra işlemi uygulamasına gitmemeyi tercih etmektedir.



Bunun ana nedeni belediyenin alacağını taşınmazın satış ve devir işleminde faizi ile tahsil edeceğini bilmesidir. Yani emlak vergisi borcu ne kadar geç tahsil edilirse taşınmaz sahibi o kadar yüksek emlak vergisi gecikme faizi yükü altına girmiş olur.





EMLAK VERGİSİ BORÇ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NE ZAMAN SONA ERECEK?



2020 yılında yaşanan pandemi döneminin olumsuz etkileri nedeni ile milyonlarca kişi borç ödeme zorluğuna düşerken hükümet tarafından vergi ve prim borçları için yapılandırma müjdesi verilmişti. Emlak vergisi borçları da yapılandırma kapsamına alınmıştı. Emlak vergisi yapılandırması için başvuru yapmak isteyen kişilere yönelik olarak başlatılan yapılandırma kampanyası için son başvuru tarihi 31 Ocak 2021 olarak güncellenmişti.



Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri