Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun (BDDK) konut kredisi düzenlemesi ardından binalarda enerji sınıfı konusu yeniden gündeme geldi. BDDK'nın kararına göre konutlara A enerji sınıfı, B enerji sınıfı ve C enerji sınıfı ile daha alt kademedeki sınıflandırmalara göre kredi kullandırılacak.
2011 yılından önce yapılan binalarda zorunlu oldu!
2011 yılı ve sonrasında inşa edilen binalarla ilgili yapı ruhsatı belgesi, yapı kullanma izin belgesi aşamasında ilgili idare tarafından talep ediliyor.
2011 yılından önce ruhsat verilen binalarda enerji kimlik belgesinin alınması şart koşuldu. 2017 yılında 35 yetkili kuruluş bulunurken yıllar içerisinde bu rakam 7 bin 500'ün üzerine çıktı. Belgeler bakanlık tarafından geliştirilen BEP-TR yazılımı üzerinden yetkili uzmanlar tarafından düzenlenmektedir.
1 Kasım 2017'den sonra düzenlenmiş olan enerji kimlik belgelerini, e-Devlet üzerinden sorgulamak mümkün oluyor. Öte yandan enerji kimlik belgesi, düzenlendiği tarihten itibaren 10 yıl boyunca geçerli oluyor.
Türkiye'de şimdiye kadar enerji kimlik belgesi alan bina sayısı 1 milyon 355 bin 449 olarak açıklandı. Bu sayının büyük bir çoğunluğunu ise 2011 yılından sonra yapılan binalar oluşturuyor.
Enerji kimlik belgesi nedir, enerji sınıfı nedir?
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bununla birlikte çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre, binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ya da soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri barındırıyor.
Beyaz eşyalarda kullanılan enerji sınıfı terimleri, artık binalar için de geçerli kabul ediliyor. A sınıfı en verimli enerji sınıfı olurken, G sınıfı ise en düşük verimliliği işaret ediyor. Binalarda enerji sınıflandırmasını gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi adı veriliyor. Daha önce yapılmış ya da yeni yapılacak binaların enerji kimlik belgesi sınıfının ise en düşük C olacak şekilde tasarlanarak inşa edilmesi gerekiyor. Ayrıca C sınıfından daha düşük seviyede olan binalara iskan ruhsatı verilmemektedir.