Evi Olmayan Emeklilere Asgari Ücrete Göre Ev Kirası Yardımı Verilsin Teklifi TBMM'de

TBMM Komisyonuna sunulan bir kanun teklifinde emekli olup evi olmayan kirada oturan vatandaşlara asgari ücretin dörtte biri oranında kira yardımı sağlanması talep edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan bir kanun teklifi emekli vatandaşların kira yardımı almalarını öngörüyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan kanun teklifi; evi olmayan emeklilere aylık kira yardımı sağlanmasını öngörüyor. Önümüzdeki günlerde görüşülece kanunun teklifinin detayları onaylanması durumunda, sağlanacak kira yardımının detayları haberimizde.

EVİ OLMAYAN EMEKLİLERE KİRA YARDIMI VERİLMESİ TBMM'DE

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından Mart ayının son günlerinde sunulan kanun teklifi genel olarak "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasını" öngörüyor. TBMM'ye sunulan düzenlemenin temel amacı hak sahibi kapsamına alınan vatandaşlara kira yardımı sağlanması.

Teklif ile ilgili mevzuat hükümleri kapsamında SGK'dan maaş alan vatandaşlara asgari ücretin dörtte biri tutarında kira yardımı ödemesi talep ediliyor. Söz konusu desteğin sağlanması için ise SGK'dan maaş alan vatandaşların kendileri ile birlikte eşi veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin herhangi bir gayrimenkulünün olmaması şartı bulunuyor.

Kanun Teklifinin Gerekçesi

Ömer Fethi Gürer tarafından TBMM'ye sunulan kanun teklifinin gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi.

"Maddi olarak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizden en çok etkilenen toplumsal gruplardan biri olan emekli vatandaşlarımız arasında ev sahibi olmayanların aldıkları maaşlarla hem kira ödemeleri hem de geçinmeleri olanaksızdır. Bu sebeple ev sahibi olmayan emekli vatandaşlarımıza asgari ücretin dörtte biri kadar kira yardımı yapılması amaçlanmıştır. "

EĞER KANUN TEKLİFİ TBMM'DEN GEÇERSE

Emekli vatandaşlara aylık kira yardımı yapılmasını öngören düzenleme öncelikle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan daha sonra ise TBMM Genel Kurulu'ndan geçer ve kabul edilirse düzenli kira yardımı ödemesi sağlanacak. Ödemeleri alabilmeleri için emeklilerin kendilerinin bakmakla yükümlü oldukları akrabalarının kendilerine ait herhangi bir gayrimenkulü olmaması şartı sağlanacak.

Tüm koşulların uygun olması durumunda ise 2022'de 1063 TL ev kirası desteği sağlanacak.

KANUN TEKLİFİNİN MADDELERİ

TBMM Komisyonuna gelen "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" düzenlemesine ilişkin CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından hazırlanan değişiklik maddeleri.

Bundan Sonra Ne Olacak?

Görüşülmek üzere plan bütçe komisyonuna gelen düzenleme ilk olarak burada oylanacak. Bu oylamada düzenlemenin yasalaşması için onay çıkarsa ikinci adım olarak TBMM Genel Kurulu milletvekillerinin oylamasına sunulacak. Burada da kabul edilirse yasalaşacak, kabul edilmezse rafa kaldırılacak.

Emlak Haberleri Haberleri