Evim deprem fay hattı üzerinde mi? Sorgulama ekranı erişime açıldı, tıklayın öğrenin!

Düzce’de meydana gelen deprem nedeniyle vatandaşlar yaşadıkları evlerin deprem riskini merak etmeye başladılar. İnternet üzerinde kolay bir sorgulama ile evlerin fay hattı üzerinde olup olmadıkları öğrenilebiliyor.

Düzce’de dün gece sabaha karşı 5.9 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Bu deprem çevre illerde de hissedilirken vatandaşlarda büyük bir panik oluştu. Depremin ardından deprem uzmanları çeşitli açıklamalar yaparak vatandaşları teskin etseler de insanlar evlerinin depreme karşı güvenli olup olmadığını merak ediyorlar.

TÜRKİYE'NİN DEPREM GERÇEĞİ!

Türkiye’de inkar edilemez bir deprem gerçeği yaşanıyor. Bu konuda geçmiş yıllarda meydana gelen bazı büyük depremler büyük acılarla anılıyor. Bundan dolayı deprem tedirginliği yaşayan vatandaşların sayısı bir hayli fazla. Evlerin depreme dayanıklı olması gerektiği konusunda uzmanlar vatandaşları uyarsalar da evlerin kurulu oldukları alanların büyük önemi var. Fay hattı üzerinde olan alanlarda kurulu olan evlerde depremi hissetme ihtimali çok daha yüksek oluyor.

EVİM FAY HATTI ÜZERİNDE Mİ?

Özellikle İstanbul’da uzun yıllardır çok büyük bir deprem bekleniyor. Bu depremin ne zaman olabileceğini teknik olarak bilmenin imkanı yok. Bundan dolayı insanların ellerinden gelen sadece tedbirli olmak kalıyor. Marmara Denizi içerisinde meydana gelecek olan bu depremin 7 şehri etkileyeceği ve yıkımın çok büyük olacağından endişe ediliyor. Fay hatlarına dair araştırmalar da son dönemlerde yayınlaştı. İnsanlar internet üzerinden, “Evim fay hattı üzerinde mi?” sorusunun cevabını arıyorlar.

FAY HATTI SORGULAMALARI ERİŞİME AÇILDI

Türkiye’de fay hatları üzerine çalışma yapan iki büyük kurum bulunuyor. MTA ile AFAD bu konuda yoğun bir şekilde çalışma gerçekleştiriyor. Bu çalışmaların sonuçları interaktif bir şekilde vatandaşlar da paylaşılıyor. Oluşturulan fay haritası ile insanlar yaşadıkları evlerin fay üzerinde kurulu olup olmadıklarını öğrenebiliyorlar. Fay haritası sorgulama ekranı tüm vatandaşların erişimine açık olarak hizmet veriyor.

Fay haritasını incelemek ve sorgulama yapmak isteyenlerin MTA’nın resmi internet sayfasına girmeleri gerekiyor. Haritaları açan vatandaşlar evlerinin bulunduğu konumları net şekilde görebiliyorlar. Ekranın sol köşesinde sekmelerde yer alan “Faylar” seçeneği seçenler haritaya geçtiklerinde evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini görebiliyorlar. Haritada eğer evin altından fay hattı geçiyorsa bu fay hattının boyunun ne kadar olduğu, nereye kadar devam ettiği gibi bilgilere de bu yolla ulaşılabiliyor.

FAY HATTI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

FAY HATTI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

Evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenmek isteyenler öncelikle yukarıdaki bağlantıyı tıklamaları gerekiyor.

Açılan sayfada karşınıza Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Yerbilimleri Harita Görüntüleyici ekranı çıkacak. Bu sayfada bir yasal uyarı metni yer alıyor ve devam etmek için bunun kabul edilmesi gerekiyor.

Erişilen sayfada Türkiye haritasının uydu görünümü açılıyor. Sağ üst köşede yer alan “Konum Ara” butonu üzerinden adres girilerek evinizin fay hattı üzerinde olup olmadığı görülebiliyor.

Emlak Haberleri Haberleri