Evin değeri kaç TL olursa olsun DASK depremde yıkılan evler için en fazla 640 bin TL ödeyecek!

Depremde binlerce bina ve konut yerle bir olurken pek çok konutun ne yazık ki DASK poliçesi bile olmadığı ortaya çıkmıştı. DASK poliçesi olan konutlarda ise ödenecek tazminat tutarı üst sınırı belli oldu.

Evin değeri kaç TL olursa olsun DASK depremde yıkılan evler için en fazla 640 bin TL ödeyecek! Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli iki depremle adete kıyameti yaşayan Türkiye bir kere daha acı deprem gerçeği ile yüzleşmişti. 

Yaşanan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki deprem ile depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis'te adeta taş taş üstünde kalmamıştı. Binlerce binanın enkaza döndüğü illerde yeni yapılan binaların bazılarının da çökmesi tartışma konusu olmuştu. Binalarda oluşan maddi hasarlar için DASK poliçesi devreye girerken ödenecek olan rakam ise tartışma yarattı. 

EVİ DEPREMDE YIKILAN KİŞİLERE DASK POLİÇESİ İLE KAÇ TL, NE KADAR PARA ÖDENECEK?

Türkiye'de 1999 senesinde yaşanan büyük deprem sonrasında oluşan maddi zararı azaltabilmek adına Doğal Afet Sigortaları Kurumu DASK kurulmuş ve tüm konularda deprem sigortası zorunlu hale getirilmişti. Konu hakkında açıklama yapan Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sami Aksoy "Zorunlu deprem sigortası, 1999'da meydana gelen depremin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile kabul edildi.

Sonrasında 2012 yılında 'Afet Sigortaları Kanunu' çıkarılarak söz konusu kararname, yürürlükten kaldırıldı. Zorunlu deprem sigortasında DASK, poliçede belirtilen bedele kadar sorumludur; fakat zararınız düşükse, mesela hafif hasar varsa, 640 bin TL değil sadece zararınız karşılanır. Sigorta bedeli olarak bilinen bu rakam, 2022 yılının kasım ayında yapılan değişik gereği en fazla 640 bin lira olabilir. Dolayısıyla zarar gören sigortalı malik, zorunlu deprem sigortasında bu rakamın üstünde bir tazminatı DASK'tan talep edemez. Konut fiyatları göz önünde bulundurulduğunda bu rakamın, zararın tamamını karşılaması mümkün değildir. O yüzden ihtiyari konut sigortaları yaptırmak çok önemlidir" diyerek mutlaka vatandaşların ek sigorta poliçesi yaptırması gerektiğinin altını çizdi. 

Emlak Haberleri Haberleri