Ev sahipleri kirada bulunan evlerini satmak isteyebiliyorlar. Bu durumda evi satın almak isteyen alıcılar evi görmek istemektedirler. Lakin bazı kiracılar evi göstermekten kaçınmakta ve bahane üzerine bahane üretip bunu engellemektedirler. Böyle durumlarda da ev sahipleri mağdur olabilmektedirler. Peki ev sahipleri evi göstermeyen kiracılara karşı ne yapabilirler?
EVİ GÖSTERMEK İSTEMEYEN KİRACI SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?
Kiracılar ile ev sahipleri arasında yapılan kira sözleşmeleri ile evin kullanım hakkı belirli bir bedel karşılığında belirli süreliğine kiracılara verilmektedir. Kiralanan bir eve de ev sahipleri istedikleri gibi girip çıkma hakkına sahip değildirler. Hatta kiracısından izinsiz bir şekilde bir ev sahibinin eve girmesi konut dokunulmazlığının ihlali olarak değirlendirilmektedir. Olayın şiddetine göre bu ihlal hapis cezasına kadar varabilmektedir.
Evini satmak isteyen ev sahipleri alıcılar ile pazarlık aşamasına geçebilmek için evi alıcıya göstermek durumda kalıyorlar. Bu durumda ise kiracıların bir kısmı satışı engellemek için evi göstermek istememekteler. Ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiren bu konunun hukuki bir çözümü bulunmaktadır. Ev sahiplerinin kiracıları ile tartışma yaşamaya, arada gerginlik çıkmasına hiç gerek yoktur. Ev sahipleri yasal süreçleri takip ederek taleplerini yerine getirebilirler.
Kiracı evi göstermekten kaçınıyorsa ev sahipleri evin bulunduğu yerde Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurabiliyorlar. Mahkemeye durumu izah eden şikayette bulunan ev sahipleri kiracıya uygun olacak gün ve saat tespiti yaptırıp evi gösterme sorununu aşabiliyorlar. Mahkemeden alınan bu karar ile haftada bir gün belirli saatlerde kiracı evi göstermek zorunda kalıyor. Mahkeme kararına muhalefet etmenin ise kiracıya hukuki yaptırımlarla döneceği için kiracıların evi göstermekte herhangi bir zorluk çıkartma şansları kalmıyor.