Evinde Kliması, Buzdolabı Olan Herkesi İlgilendiriyor! Komşunuz Şikayet Ederse 14740 TL Para Cezası Kesiliyor

Komşular arasında gürültü şikayetleri her geçen gün artarken para cezası için yatırılan rakamlar katlandı. Gürültü şikayeti cezası ne kadar, evde klima, buzdolabı sesi nereye, nasıl yapılır, kaç desibel?

Havaların ısınması ile beraber evlerde çalışan klima sayısı artmaya başlarken gürültü çıkaran klima şikayetleri de katlandı. Enflasyon ve döviz kurunda yaşanan yükselişin etkisi ile elektronik eşyalarda zam yağmuru yaşanırken vatandaş bozuk olan ya da eskiyen eşyasını değiştiremez hale gelmişti. 

Kullanılan eski klimalar ve buzdolapları yüksek gürültü yaparken özellikle de gece saatlerinde yaşanan gürültü komşular arasında şikayetlere neden olmaya başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2022 yılında ödenen çevre cezaları için uygulanan rakamlar yükseltilirken gürültü şikayetleri de bundan payını aldı. 

EVİNDE KLİMASI OLANLAR AMAN DİKKAT! GÜRÜLTÜ ŞİKAYETİ CEZASI KAÇ TL?

Evinde buzdolabı ve kliması olan kişilere gürültü uyarısı geldi. Ekipler havaların ısınması ile denetimlerini arttırırken komşusunun balkonuna su damlatan ya da yüksek gürültü yapan klimalar takibe alındı. Yine komşuların şikayette bulunması durumunda evlerde yapılan desibel ölçümleri ile eski buzdolaplarının sesleri de kontrol ediliyor. 

Komşunun şikayeti üzerine gelen ekipler denetim yaparak desibel ölçümü gerçekleştirirken havaların ısınması ile klima kullanımının arttığı Antalya, Gaziantep, Şanlıurfa gibi illerde ekipler şikayet yapılmaksızın klimalar için denetimler yaparak desibel ölçümleri gerçekleştiriyor. Bu ölçümlerde evinde ya da işyeri ve ofisinde izin verilen sesten daha yüksek olan klimalar için gürültü para cezası kesiliyor. 

GÜRÜLTÜ CEZASI KAÇ DESİBEL, KLİMA GÜRÜLTÜSÜ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Pek çok kişi için klima gürültüsü önemsiz gözükse de yüksek sesli çalışan klimalar diğer komşuların hayatlarını çekilmez hale getirebiliyor. Bozulan motoru nedeni ile yüksek sesle çalışan buzdolabı ve klimalar insanları evlerinde uyutmaz hale getirirken komşular arasında da sık sık tartışmaların yaşanmasına neden oluyor. 

Yasal sınır olarak evlerde klima sesine yasal ses sınırı 5 desibel olarak uygulanıyor. Bu sınırın aşılması durumunda ev sahibine sorunu çözmesi için süre tanınıyor. Sürenin sonunda gelen ekipler bir kere daha sorunun giderilmediğini tespit ederse bu durumda gürültü şikayeti para cezası olarak 14 bin 740 TL olarak uygulanıyor. Bu rakam her sene arttırılıyor. Gürültü şikayeti ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı il müdürlüklerine yapılabiliyor. 

Emlak Haberleri Haberleri