Hayvan Hakları Kanunu ne yazık ki halen Mecliste görüşülmeyi beklerken bu nedenle evinde köpek besleyen hayvanseverler özellikle de apartmanlarda büyük sorunlar yaşamaya devam ediyor. Beklenen kanun meclisten halen geçmezken evde köpek besleyen kişiler ile komşular arasında evde beslenen köpeğin havlaması nedeniyle anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Peki, Apartmanda köpek beslemek suç mu, apartmanda köpek beslemek nereye şikayet edilir, apartmanda hayvan beslenir mi, apartmanda balkonda köpek beslenir mi, müstakil evde köpek beslemek yasak mı, kiralık evde köpek beslemek, komşunun köpeği sürekli havlıyor nereye şikayet edebilirim, apartmanda köpek havlaması tahliye davası nedeni olur mu, yargıtay kararları neler?
Apartmanda yaşayan kişilerin yaşadıkları en büyük sorunlardan biri de evde beslenen evcil hayvanlar nedeniyle komşuları ile yaşamış oldukları anlaşmazlıklar olarak öne çıkıyor. Özellikle de pandemi döneminde evcil hayvan besleyen kişilerin sayıları hızla artarken köpeğin havlaması nedeniyle komşular arasında gerilimler de yaşanabiliyor.
APARTMANDA KÖPEK BESLEMEK SUÇ MU, MÜSTAKİL EVDE KÖPEK BESLEMEK YASAK MI?
Hem apartmanlarda hem de müstakil evlerde köpek beslemek kanunen yasak bir durum değil. Ancak apartman yönetim planı içerisinde ne yazık ki alınan kararlar kapsamında kedi, köpek beslemek ya da apartmanda evcil hayvan beslemek yasaklanabiliyor. Bu nedenle evcil hayvanı olan kişilerin mutlaka taşınmadan önce apartman yönetim planının inceleyerek böyle bir yasak kararı olup olmadığını incelemeleri gerekiyor.
Konu hakkında bugünkü köşe yazısında bir değerlendirmede bulunan Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu bir okuru tarafından yönetilen soruyu yanıtladı.
KOMŞUNUN KÖPEĞİ SÜREKLİ HAVLIYOR NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRİM, APARTMANDA KÖPEK HAVLAMASI, SÜREKLİ HAVLAYAN KÖPEK NASIL ŞİKAYET EDİLİR?
Bir okuru tarafından gelen soruyu yanıtlayan Oya Armutçu okurunun "Komşumun köpeği sürekli havlıyor, nereye şikayet edebilirim?" sorusuna yanıt verdi.
Armutçu "Apartmanda kedi-köpek beslemek kanunen yasak değil. Köpeğin havlamasını yasaklayan bir düzenleme zaten doğasına aykırı ve düşünülemez. Ancak şuna dikkat: Apartman yönetim planında yasaksa, köpek belli bir desibelin üzerinde çok yüksek sesle havlıyor ve gürültü kirliliği yaratıyorsa, dikkat. Tahliye edilebilir. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın çıkardığı Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nin (Resmi Gazete Tarihi 04.06.2010-Sayısı: 27601) - Ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültü maddesi şöyle:
“Konut içerisinde kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından kaynaklanan; kapı, pencere kapatma, yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo dinleme, eğlence amacı dışında kullanılan her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi gibi aletleri kullanma, evcil hayvan besleme gibi faaliyetler ile bina içinde yapılacak tadilat" diyerek apartman yönetim planına dikkat çekti.
HAYVANLARI KORUMA KANUNU NE ZAMAN MECLİSE GELECEK, SON DURUM NE, YASA TEKLİFİ KANUNLAŞTI MI?
Hayır henüz kanun teklifi yasalaşmadı. Apartmanda köpek besleyen kişileri rahatlatacak olan düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen talimatla bütçe görüşmeleri sonrası ivedilikle meclise getirilecek. Kanun teklifinin en geç 2021 yılının Ocak ayında meclise gelmesi bekleniyor. Ancak yeni kanun yasalaşana kadar ne yazık ki apartman yönetim planı çerçevesinde açılacak olan tahliye davaları ile köpeği şikayet konusu olan kiracılar ya da ev sahipleri evlerini boşaltma riski ile karşı karşıya kalabilecekler.