Evini Kiraya Verip Kirada Oturanlar Emlak Vergisi Öder Mi?

Emlak vergisi taksit ödemesi yaklaşırken vergi muafiyetiyle ilgili araştırmalar sürüyor. Evini kiraya verip kirada oturanlar emlak vergisinden muaf olur mu? Yanıtı haberimizde.

Emlak vergisi taksitlerinin yaklaşmasıyla vatandaşlarda vergi telaşı başladı. İlk taksiti Mart ayında ödenecek olan emlak vergisi için muafiyet konusunda araştırmalar hızla sürüyor. Vatandaşlar emlak vergisinden muaf olup olmadıklarını araştırırken, emlak vergisi ödememek için de çeşitli alternatifler arıyor. Bu kapsamda vatandaşların en fazla sorduğu sorulardan biri '' Bir evim var, kirada oturuyorum emlak vergisi öder miyim? '' oluyor.

EVİNİ KİRAYA VERİP KİRADA OTURANLAR EMLAK VERGİSİNDEN MUAF MI?

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için meskende bizzat oturma şartı aranmıyor. Buna göre sahip olduğu tek meskeni kiralayıp, kendi de kirada oturanların da bazı şartları karşılamaları durumunda muafiyetten yararlanma hakları bulunuyor. İlgili konu 38 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde belirtilmiştir.

Tebliğde konuya ilişkin şu ifadeler kullanılır: ''İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından faydalanabilecektir '' denilmiştir.

Ancak bu konuda şöyle bir husus bulunmaktadır. İki eş daire sahibi ve kirada birlikte oturuyorlarsa burada ikisinin muafiyeti konusunda farklı bir durum bulunuyor. Eşe ait ev kirada ise muafiyetten yararlanılmamaktadır. Ancak kira geliri yok ise istisnadan faydalanabilirler.

Öte yandan yazlık gibi dinlenme amaçlı kullanılan meskenler için indirimli emlak vergisi uygulanmamaktadır. Bu nedenle hem yazlık ev için hem de diğer konut için aynı anda emlak vergisi muafiyetinden yararlanılması söz konusu olmamaktadır.

Emlak Haberleri Haberleri