Evini Satanlara Kritik Uyarı! Devlete İlave Vergi Ödemeniz Gerekebilir

Milyonlarca kişiye ek vergi uyarısı geldi. Satın aldığı evi 5 sene dolmadan satan kişiler değer artış kazancı vergisi ödemekle yükümlü tutulabiliyorlar.

Konut satış rakamları yükselen ev fiyatlarına rağmen her geçen gün yükselmeye devam ederken satın aldığı evi 5 senelik süre dolmada satan kişilere vergi uyarısı geldi. Türkiye genelinde 2021 senesinde 3 milyondan fazla gayrimenkulün satış yolu ile el değiştirdiğine dikkat çeken Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı bu kişilere değer artış kazancı vergisi uyarısında bulundu.

Kanunlar gereğince satın aldığı evi 5 senelik süre dolmadan satan kişiler, bu satış üzerinden o sene için ilan edilen değer artış kazancı vergisi istisnası tutarı üzerinde bir gelir elde etmeleri durumunda vergi ödüyorlar. Bir çeşit servet vergisi olan değer artış kazancı vergisi ile gayrimenkul yatırımı yaparak zenginleşen kişilerin vergi ödemeleri amaçlanıyor.

2022 DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ İSTİSNASI KAÇ TL?

Değer artış kazancı vergisi için devlet tarafından her sene istisna tutarı ilan edilirken bu rakamı aşmayan gelirler için beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi gerekmiyor. 2022 senesi için bu rakam 19 bin TL olarak ilan edildi. Konu hakkında açıklama yapan Özelmacıklı "Değer artış kazancında 2021 takvim yılı için 19 bin TL gelir vergisinden istisnadır.

2021 yılı değer artış kazancı, 2022 yılının 31 Mart’ına kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilip, Mart ve Temmuz aylarında 2 eşit taksitle ödenecek" diyerek bu tutarın üzerinde gelir elde eden kişilere beyanname uyarısında bulundu. Satışa konu olan taşınmazın miras yolu ile intikal etmesi durumunda vergi ödemesi yapılmazken kişinin satın aldığı evi 5 senelik süre dolmadan satması durumunda belirlenen istisna tutarı üzerinde kazanç elde etmesi halinde ise beyanname verilmesi gerekiyor.

Emlak Haberleri Haberleri