Pasif ev, ısıtma sistemine gereksinimi olmayan, bu şekilde de çok düşük enerji maliyetleri oluşturan ev modelleridir. İnşaat tasarımları arasında önemi her geçen gün daha da artan bir tasarımdır. Pasif ev de mükemmel duvarlar, zemin yalıtımları ve çatı yalıtımları vardır.
Pasif ev sistemleriyle %90'a kadar tasarruf yapılabilecek. Peki nedir bu pasif ev?
Pasif ev bize ne katar? Pasif ev enerjisini nereden alır?
Pasif ev , evin içerisindeki insanları vücut ısısından, elektrikli cihazlardan yayılan ısılardan, başta pencereler olmak üzere diğer şeffaf tüm yüzeylerden ulaşan güneş ışınlarından enerjisini karşılar. Toz oluşumunu ve cereyan oluşumunu engeller. Normal evlere oranla daha az toz oluşumu sağlar. Kökü kokuları ve sigara dumanlarını emen pasif ev , kötü kokuların eve yayılmasını önler.
Biliindiği üzere, binalarda tüketilen enerji tüm enerji üretiminin içinde en fazla paya sahip olan tüketimdir. Binalardaki enerji tüketimininse %85'lik bir kısmı ısınma-soğutma amaçlı kullanılmaktadır. Isı yalıtımı yapılan binalar enerji kaybının %45 ile %50'sini engelleyebiliyor. Bu şekilde vatandaşlar yıllık ısınma-soğuma giderlerinden büyük bir miktar tasarruf etmiş olur.
ÜLKEMİZDE PASİF EV KULLANIMI
Ülkemizde Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) , Ankara'nın Etimesgut ilçesinde Türkiye'nin ilk pasif evini hayata geçirmiştir.
Dünya üzerinde kaç adet pasif ev vardır?
18 000 'i Avusturya'da bulunmak üzere, dünya genelinde toplam 50 000 adet pasif ev vardır. Avusturya'yı takip eden ülke ise Almanya'dır. Bu, başta ve Avusturya ve Almanya olmak üzere dünya üzerinde toplan 50 000 binada yıllık olarak %90 enerji tasarrufu sağlanıyor anlamına gelmektedir.
Pasif evin en büyük artısı , kullanıcıya sağladığı konfor. Binadaki tüm sıcaklıklar birbirine çok yakın olduğu için ısı farklarından doğan hava akımları oluşmaz .Üstelik pasif evde bulunan mekanik havalandırma sistemi sayesinde bina içerisinde daima temiz hava bulunur.
Ülkemizde pasif ev kavramı henüz yeni öğrenilen bir kavram olmasına rağmen üzerinde durulması ve önem verilmesi gereken bir kavramdır.
Pasif evlerin yaygınlaştırılması ülke milli gelirimiz açısından çok önemli ve faydalı bir adım olacaktır.