Evli olan çiftlerin boşanmalarında halinde mal paylaşımlarının nasıl yapılacağı hakkında merak edilenler sık sık gündeme gelirken bu defa birlikte alınan bir evin nasıl bölüşülebileceği konusunda araştırmalar yapılmaya başlandı. Çiftlerin evliyken aldıkları bir evin kadında mı yoksa erkekte mi kalacağı konusunda tartışmalar sürerken, bu konu Medeni kanun ile hükme bağlandı.
BOŞANMA DURUMUNDA MAL PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?
Yasalara göre evliyken alınan malların çiftlerin aynı anda ortak olabileceği öğrenildi. Yani çiftin ortak malı olması halinde nasıl evliyken birlikte sahip olunursa boşanınca da bu maldan eşit oranda faydalanabilecekleri ifade edildi. Ev bazında bakıldığı zaman ise çiftin birlikte evliyken birikimleri ile aldıkları ev boşandıktan sonra eşit bir şekilde bölüşülüyor. Örneğin evlendikten sonra satın alınan bir ev boşanma durumunda eşler arasında yüzde 50 hisse ile paylaştırılır.
Kadının değil erkeğin geliri ile alınan bir ev dahi olsa yasalara göre birlikteyken alınan evin yüzde 50 hisse ile paylaşılacağı öğrenildi. Fakat bir istisna durumda çiftlerin bu evden hisse alamayacakları ifade edildi.
MİRAS KALAN EV BOŞANDIĞIN EŞ İLE PAYLAŞILABİLİR Mİ?
Evlilik birliği içerisinde edinilen tüm mallar ortak olarak paylaştırılırken bir istisna bulunmaktadır. Eğer bahsi geçen ev taraflardan birisine miras veya bağış yoluyla verilmişse bu mal ortak mal olarak değerlendirilmiyor. Bu mallar paylaşıma girmiyor ve taraflar birbirlerinden herhangi bir şekilde hak talep edemeyecekleri öğrenildi.