Eylül ayı kira artış oranı 2022 açıklanıyor! Ağustos enflasyonu ile resmi kira zam oranını hesaplama

Kiracılar ile ev ve işyeri sahipleri tarafından merakla beklenen kira artış oranı açıklanıyor! Kiralara Eylül ayında kaç TL zam gelecek, ev sahibi kiraya en fazla zam yapabilir, kira zammı nasıl hesaplanır, işyeri kira zammı hesaplama sınırı kaç?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak olan TÜİK TEFE TÜFE Ağustos ayı enflasyonu için geri sayım başladı. Ev sahipleri, kiracılar ve işyeri sahipleri tarafından beklenen açıklama ile kiracılara yapılabilecek en yüksek kira artışı zam oranı yasal sınırı belirlenmiş olacak. 

Son dönemde kiralarda yaşanan rekor yükseliş nedeniyle kiracılar mağdur olmaya başlarken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan üçlü toplantı sonrasında kira zam oranı için yeni düzenlemeye gidilmişti. Alınan karar kapsamında 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanan kira artış oranı sabitlenmişti. 

KONUTLARDA KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIR, EYLÜL 2022 RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI YÜZDE KAÇ?

Yapılan yeni yasal düzenleme ile kiracıların mağduriyet yaşamasının önüne geçilmesi açısından kira artış oranı yasal zam sınırı belirlenmesine karar verilmişti. Yapılan düzenleme kapsamında Temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranının yüzde 25 olarak uygulanmasına karar verilmişti. Yani TÜİK tarafından açıklanacak olan rakamlara bakılmaksızın Eylül ayında ev sahipleri kira sözleşmesi tarihi dolan kiracılarına en fazla yüzde 25 oranında zam yapabilecekler. TÜİK tarafından açıklanacak olan 12 aylık TÜFE ortalaması kullanılamayacak. 

İŞYERİ, OFİS, DÜKKAN, DEPO KİRA ARTIŞ ORANI ZAMMI NASIL HESAPLANACAK, KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ?

Konutların dışında kalan ofis, depo, dükkan gibi işyeri sınıfında yer alan taşınmazlar uygulama kapsamı dışında tutulurken bu taşınmazlar için TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon raporu arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden zam yapılacak. 

Söz konusu rakam Ağustos ayında yüzde 49,65 olarak açıklanmıştı. Bu rakamın Eylül ayında yüzde 50 barajını aşması bekleniyor. Resmi açıklama 5 Eylül 2022 tarihinde yapılacak. Saat 10:00 da ilan edilecek olan TÜİK TEFE TÜFE Ağustos ayı enflasyonu verisi ile resmi kira artışı zam oranı yasal sınırı belirlenmiş olacak. 

Emlak Haberleri Haberleri