Fahiş Aidata Karşı Ne Yapılabilir, Yöneticiye Ceza Verilebilir Mi?

Apartmanlarda ve sitelerde fahiş aidata karşı ne yapılabilir? Yüksek aidat tarifesine itiraz edilebilir mi? Fahiş aidat nedeniyle yöneticiye ceza verilir mi?

Apartmanlarda ve sitelerde son dönemlerde belirlenen aidatlar sık sık anlaşmazlık konusu olmaktadır. Giderlerde meydana gelen artışlardan dolayı aidat miktarları da mecburen yükseilmek zorunda kalıyor. Ancak vatandaşların bütçeleri de sarsıldığı için bu yüksek aidatlar fahiş olarak değerlendiriliyor. Peki apartman ve site sakinleri fahiş aidata karşı ne yapabilirler? Fahiş aidat nedeniyle yöneticinin ceza alması sağlanabilir mi?

FAHİŞ AİDAT SORUNU!

Apartman ve sitelerde aidat meselesi Kat Mülkiyeti Kanunu ile düzenlenmektedir. Kat malikleri farklı bir karar olmadıkça apartmanın veya sitenin ortak giderlerinin karşılanması için belirlenen aidat bedellerini zamanında ödemekle yükümlüdürler. Yönetim planında eğer farklı bir düzenleme yoksa tüm kat malikleri bu ortak giderlerin karşılanması için aidata katılmak zorundadırlar.

Apartmanlarda ve sitelerde yasalara aykırı olmamak şartıyle yönetimlere ilişkin tüm uygulamalar yönetim planı ile düzenlenmektedir. Bu yönetim planları yaşanan anlaşmazlıkların çözümünde bakılacak ilk yerdir. Tüm uyuşmazlıkların çözümü öncelikle yönetim planında aranmaktadır. Aidatlar konusunda fahiş bir artışla karşılaşmamanın en önemli tedbiri bunu yönetim planına işlemektir. Eğer aidat artışları ile alakalı bir düzenleme yönetim planına eklenirse bu düzenlemenin dışına çıkılamamaktadır.

AİDATLARA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?

Fahiş aidat ile alakalı bir sorun yaşandığında akla ilk gelen bu karara itiraz etmektir. Aidat konusunda Kat Malikleri Genel Kurulu'nda karar alınmnaktadır. Her yıl en az bir defa yapılması gereken bu toplantıda aidat meselesi karara bağlanmaktadır. Ancak bu aidat kararına tüm kat malikleri razı gelmeyebiliyor hatta belirlenen aidat kararı fahiş olarak değerlendirilebilir. Bu durumda kat malikleri mahkemeye başvurarak hakimin müdahalesini isteyebilirler. Bu başvuru bir kat maliki tarafından da yapılabilir veya toplu şekilde de yapılabilir. Mahkeme aidat artışının nasıl belirlendiğini inceleyecektir. Eğer yeni aidat yönetici tarafından belirlenmişse bunun yöneticinin görevinin olup olmadığına bakılır. Buna göre mahkeme hakimi aidar hakkında karar vermektedir.

YÖNETİCİYE CEZA VERİLİR Mİ?

Yöneticiler Türk Borçlar Kanunu'na göre kat maliklerine karşı bir vekil gibi sorumnludurlar. Bundan dolayı da fahiş aidat artışının nedeni eğer yöneticiyse ona karşı "Hizmet Nedeniyle Görevi Kötüye Kullanma Suçu" üzerinde şikayetçi, olunup dava açılabilmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri