Fahiş Ev Fiyatlarına Devrim Gibi Düzenleme! Satılık ve Kiralık Evlerde Zorunluluk Başladı

Son dönemde konut fiyatlarında ve ev kiralarında yaşanan fahiş fiyat artışına karşı hükümetin yeni düzenlemesi Resmi Gazete'de bugün yayımlanarak yürürlüğe girdi. İnternetten ilan verenler dikkat!

İnternetten gayrimenkul için kiralama ve satış ilanı veren kişileri ilgilendiren son derece kritik bir düzenleme hayata geçirildi. 31 Mayıs 2022 Salı günü tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 538) kapsamında elektronik ticaret için aracılık hizmeti verenler, sosyal ağ siteleri ile internet ortamındaki içerikler için yer sağlayanlar üzerinden verilen ilanlar için bildirim zorunluluğu getirildi.

Söz konusu bildirimler Gelir İdaresi Başkanlığı'na yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ kapsamında internet üzerinden verilen gayrimenkul satış ve kiralama işlemlerine ilişkin bildirim zorunluluğu resmen başlamış oldu. Son dönemde internet üzerinden verilen satılık ve kiralık ev fiyatları için ilanlarında bilerek spekülasyon yapıldığı, ilanlar ile fiyatların yukarıya çekildiği iddia ediliyordu.

İNTERNETTEN SATILIK VE KİRALIK EV İLANLARI İÇİN BİLDİRİM ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ!

Yayımlanan tebliğ kapsamında artık internet üzerinden verilen menkul ve gayrimenkul ilanları için belirlenen periyodlarda bu tip hizmetleri veren elektronik ticaret için aracılık hizmeti verenler, sosyal ağ siteleri ile internet ortamındaki içerikler için yer sağlayanlar Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirimde bulunacaklar. Bu bilgiler arasında Gelir İdaresi tarafından belirlenen detayların yanı sıra ilanın yayımlandığı internet adresi, ilanı veren kişilerin adı ve soyadı, unvanı, TC kimlik numarası, vergi kimlik numarası, iş yeri adresi, ilan verenler adına gerçekleştirilen satış rakamı ve tahsilat tutarı gibi bilgilerde yer alacak.

BİLDİRİMDE BULUNMAYANLARA CEZA KESİLECEK!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yasal düzenlemeye rağmen belirtilen süreler içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı'na düzenli olarak bildirimde bulunmayanlara ise ceza kesilecek. İlk bildirim süreci Haziran ayında başlarken, Haziran ayında ilk kez verilecek olan ilanlar için bildirim 1 Ağustos tarihine kadar verilecek. Halen yayında olan ilanlar için ise son bildirim tarihi 31 Ağustos tarihi olarak uygulanacak.

Bundan sonrası için ise o ay içerisinde yayımlanan ilanlar için son bildirim tarihi takip eden bir sonraki ayın son iş günü olarak uygulanacak. Sürenin dolmasına rağmen bildirimde bulunmayanlar için Hazine ve Maliye Bakanlığı ceza uygulamasına gidecek. Yine eksik bildirimde bulunanlar ve yanıltıcı bildirim yapanlarda ceza alacak.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri