Fahiş kiraları tahsil edemeyen ev sahipleri indirime gitmeye başladılar!

Kiraların fahiş seviyelere çıkması ile kiracılar kira borçlarını ödeyemeyince ev sahipleri kira fiyatlarına indirime gitmeye başladılar. Antalya’da patlayan kira balonunun tüm Türkiye’de kira fiyatlarını düşürmesi bekleniyor.

Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaşın ardından Ukraynalıların Antalya’ya gelmesi ile bu şehirde evler yabancılara fahiş bedellerle kiraya verilmişti. Aradan geçen zaman içerisinde ise Antalya’da kira balonu patladı. Yüksek kira bedellerini ödemekte zorlanan veya ödemek istemeyen yabancılar evleri sessiz sedasız boşalttılar. Ev sahipleri ise şimdi mahkemelerden kira borçlarını tahsil etmeye çalışıyorlar. Ancak yabancıların üzerine kayıtlı mal olmaması ve diğer hukuki meselelerden bu kira alacaklarının tahsil edilmesinin çok zor olduğu bildirildi.

Antalya’da yaşanan kira meselesi başta İstanbul olmak üzere çok sayıda ilde ev sahiplerini temkinli hareket etmeye zorladı. Yüksek bedellerle kiraya verdikleri evlerinden kira tahsilatı yapamayacaklarını düşünen ev sahipleri kira fiyatlarını düşürmeye başladılar.

KİRA FİYATLARI TÜM TÜRKİYE'DE DÜŞECEK!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa bir açıklama yaparak, “Yüksek kiralar ödenebilir değil. Bu ev sahiplerini uzun vadede sıkıntıya sokar. Ev sahipleri öyle rakamlar istiyorlar ki o fiyatları ödeyecek kiracıyı bulamazlar. Bunun sıkıntılı olduğunu görev ev sahipleri ise kira fiyatlarını düşürüyorlar. Antalya veya İstanbul için söylemiyorum tüm Türkiye’de kira fiyatları düşecek. Artık bu yönde de bir beklenti oluştu. Ev sahipleri de bunun farkındalar.” dedi.

EV SAHİPLERİ ÖDENEBİLİR KİRALARI İSTEMELİLER

Konuya dair Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan da bir değerlendirme yaparak, “İstanbul’da konutlara çok yüksek talep var ve Eylül ayında öğrencilerin etkisiyle bu talep daha da artacak. Antalya’da yaşanan sıkıntılar bu kentin turizm kenti olmasından kaynaklanıyor. İstanbul bu açıdan daha düzenli bir şehir. Ancak İstanbul’da da yüksek kira bedelleri ödenemiyor. Ev sahipleri ödenmeyen yüksek bedeller yerine kiracılardan ödenebilir bedelleri istemeliler. Bu şekilde ev sahibi de kiracı da mağdur olmaz.” ifadelerini kullandı.

KONUT SAYISI ARTTIKÇA KİRA FİYATLARI DÜŞER!

Tesis Yöneticileri ve Tedarikçileri Federasyonu Başkanı İbrahim Bozan ise açıklamasında, “İstanbul’da kiralık konutlara yüksek talep var ve uygun fiyatlı evler hemen kiralanıyor. Rakamları makul tutarsanız kiracılar bunu zaten kaçırmıyorlar. İstanbul’da piyasa yabancıya dönmeye başladı. Kredi taksitleri yüksek olduğu için insanlar konut almak yerine kira ödemeyi tercih ediyorlar. Uzun vadede konut sayısı arttıkça kira fiyatları da düşecektir.” dedi.

Emlak Haberleri Haberleri